Follow Me @Charmedka

19.04.22

Holly Black - Nejchladnější dívka ve městě chladu

Spisovatel: Holly Black
Originální název: The Coldest Girl in Coldtown
Počet stran: 328
Rok vydání: 2017
Vydání originálu: 2013
Nakladatelství: Omega
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Tana žije ve světě, kde existují tajemná Města chladu. Jsou obehnaná vysokou zdí a slouží jako dekadentní a krvavá karanténa, kde nestvůry a lidé žijí jako predátoři a oběti. Problémem je, že jakmile projdete branami Města chladu, nikdy už se nemůžete vrátit zpět.

Jednoho rána po naprosto obyčejném večírku se Tana probudí obkl
opena mrtvými těly. Kromě ní masakr přežil jen její protivně roztomilý ex-přítel, jehož život visí na vlásku kvůli infekci, a záhadný mladík, který skrývá strašlivé tajemství. Po počátečním šoku se Tana pustí do závodu s časem, aby je všechny zachránila. Napadne ji jen jediný způsob, jak toho dosáhnout – musí se vydat přímo do samotného Města chladu, plného nástrah a hrůzy.

Nejchladnější dívka ve Městě chladu, román světově uznávané spisovatelky Holly Black, je originálním příběhem o hněvu a pomstě, o vině a strachu, o lásce a pohrdání.



Před lety jsem od Holly Black četla Nejtemnější část lesa, kniha mě bohužel vůbec nechytla, i když jsem to dost přičítala špatnému překladu, který byl opravdu dost krkolomný a plný chyb. Přesto jsem do Nejchladnější dívky šla s poměrně vysokým očekáváním.

Součástí světa, ve kterém žije i mladá Tana, jsou předátoři lačnící po krvi, upíři. Kvůli nim existují tak zvaná Města chlau, která obklopují vysoké a pevné zdi a nestvůry drží uvnitř, aby okolní svět byl v bezpečí.

Po jednom večírku se Tana probouzí mezi hromadou mrtvých těl a jediný, kdo masakr přežil společně s ní, je její nesnesitelný expřítel, který ovšem byl infikován a záhadný cizinec. Aby se povedlo zachránit všem životy, rozhodne se pro nebezpečný krok, vydá se do Města chladu.

Musím uznat, že nápad je to originální. Upíři oficiálně žijí a lidé se s nimi museli naučit žít. Existují Města chladu, která obyčejné lidi chrání. Takové město je doslova město, funguje tam naprosto všechno, nejedná se o vězení, ale infikovaní zde žijí v domech a ne jako zvířata. Je ale pochopitelné, že se upíří nachází i mimo hradby a tma skrývá nebezpečí.

Já asi s Holly Black prostě mám problém, její styl mi naprosto nesedí. Příběh originální, ale to zpracování...Taková nuda, většina kapitol je krátká, mohlo by se to číst samo, ale já se do čtení hodně nutila a s knihou strávila šíleně moc času, jak moc mě to nedokázalo do děje vtáhnout.

Tana mi byla nesympatická, nebo ne přímo nesympatická, ale naivní, ukvapená a kolikrát působila až hloupě, pila mi krev. Také jsem naprosto nechápala, že jsou tací, kteří se dobrovolně chtějí nechat pokousat, proměnit či se do měst dostat. Působilo to pubertálně a nedospěle, asi jsem na tohle stará.

Za mě bohužel ne, sice mám na seznamu ještě nějaké knihy od Holly Black, ale trochu se obávám, že kamarádky nebudeme...

1 komentář:

  1. Kdysi jsem četla a nic si z toho nepamatuji :-D
    Od autorky jsem četla ještě sérii Magisterium, ale to je pro mladší, takže to bylo spíš jak pohádka :-D

    OdpovědětVymazat