Follow Me @Charmedka

12.07.20

S. K. Wright - Je to na tobě

Spisovatel: S. K. Wright
Originální název: It Ends With You
Počet stran: 336
Rok vydání: 2020
Vydání originálu: 2018
Nakladatelství: Bookmedia
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Les tolik zkrásněl, ztemněl teď, já ale slíbil, musím jet…
Evu všichni milují. Když je její tělo nalezeno v lesích, každý si klade jen jedinou otázku: kdo to mohl udělat? Musel to být Luke, její přítel. Měl motiv, příležitost, a dokonce i policie už se o něj v minulosti zajímala. I přesto, že je obrázek neúplný, vše do sebe z
apadá. Postupem času ale vyplouvají na povrch další stopy, které celou záležitost mění. Kdo je tedy vinen? Je na vás, komu uvěříte… Kniha odráží předsudky společnosti k lidem z nižších vrstev a poukazuje na to, jak velký vliv mohou mít.


Kniha Je to na tobě mě okamžitě zaujala svou obálkou. Vím, nesuď knihu podle obalu, ale co si budeme nalhávat, obálka zkrátka prodává a tahle je opravdu moc povedená. Zaujala mě i anotace a jelikož thrillery čtu v poslední době ráda, tak nebylo moc co řešit.

Zajímavostí také je, že kniha spadá do žánru young adult. Top thriller pro mládež? Byla jsem vážně hodně zvědavá. 

Eva byla vynikající studentka, mezi spolužáky oblíbená a žijící v lepší rodině. Když je její tělo nazeleno v lesích se třinácti bodnými ranami, okamžitě vina padá na jejího přítele Lukea. Luke byl pravým opakem Evy, otec sedí v kriminále, peněz nemají nazbyt a o Lukeovi se proslýchá, že trpěl výbuchy vzteku a Evu téměř až dusil.

Příběh je vyprávěn z několika pohledů, kapitoly jsou věnovány Lukeovi, Evině nejlepší kamarádce Siobhan, kamarádu Robovi a Caroline, školní podivínce a dceři inspektora, který vraždu vyšetřuje.

Kniha skvěle zobrazuje prostředí střední školy. Troufám si tvrdit, že u nás ta šikana či společenské vrstvy nejsou až v takové míře, samozřejmě netvrdím, že neexistují vůbec, ale třeba v Americe bych asi nechtěla chodit na střední školu.

Eva byla všemi oblíbená a na první pohled dokonalá, během vyšetřování ale vychází postupně najevo, že žádný andílek nebyla. Naopak Luke i přes těžké dětství a život má obrovský talent a studuje díky stipendiu, přesto se na něj pohlíží rovnou jako na vraha.

Lidé opravdu soudí, odsuzují a i to, kde bydlíte a jak vyrůstáte, Vás rovnou předurčuje k tomu, jací jste. Kniha je plná předsudků, skrytých kostlivců ve skříni, lhářů a obrovké manipulace a snadného odsouzení.

Kromě klasických kapitol je kniha obohacená i o smsky, chaty či anonymně psaný blog. Kapitoly jsou krátké a kniha se čte jedna radost.

Něco se dá odhadnout poměrně hned, přesto autorka vše kolikrát ještě více zamotá a Vám tím zamotá hlavu a dá do ní brouka. Konec je vlastně svým způsobem neuzavřený a nutí Vás hodně přemýšlet, tohle se za mě moc povedlo.

Jako young adult thriller či vyloženě pro mládež, to je super kniha. Není zbytečně násilná, krvavá či plná erotiky, takže pro mládež v pohodě dostupná. Thrillery YA jsem vlastně snad ani ještě nečetla, takže nemám porovnání, ale i obecně hodnotím jako lepší nadprůměr.

Moc děkuji internetovému knihkupectví knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.  
Knihu si můžete zakoupit zde.

4 komentáře:

  1. Zní to naprosto fantasticky. :) Připisuji na seznam, jelikož je mi jasný, že tohle se mi bude líbit. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze. :) Já thrillery moc nemusí, ale tenhle YA by mohl fajn.

    OdpovědětVymazat