Follow Me @Charmedka

15.06.20

Krystal Sutherland - Skoro úplný seznam těch nejhorších nočních můr

Spisovatel: Krystal Sutherland 
Originální název: A Semi-definitive List of Worst Nightmares
Počet stran: 328
Rok vydání: 2018
Vydání originálu: 2017
Nakladatelství: Yoli
Vazba knihy: Brožovaná
Sedmnáctiletá Ester nežije zrovna v ukázkové rodině. Solarovi jsou totiž pronásledování Velkým strachem – její otec už šest let nevyšel ze sklepa, matka se chorobně obává smůly a bratr nedokáže žít bez světla. Sama Ester zatím svůj Velký strach nenašla, i když si pilně píše seznam všeho, co by se jím mohlo stát. A pak jednou potká Jonaha, mladíka s filmařskými ambicemi. Společně začnou proti Esteřinu strachu bojovat. Proti všem z padesáti známých. Jeden týden, jeden strach, jedno video. Společně vyzvou samotnou Smrt, aby zlomili prokletí na rodině Solarů.


Kde vlastně začít, vůbec se mi do této recenze nechtělo, nejraději bych jen napsala, že název knihy téměř odpovídá a víc není potřeba dodávat. 

Kniha mě strašně lákala ještě před vydáním. Má hezkou obálku, ještě zajímavější anotaci a ten název Vás nenechá chladnými. Všechno vypadalo super a já se strašně těšila, až se do knihy pustím.

Už z první stránky mi ale bylo jasné, že to nebude úplně ono a až do konce už pak jen trpěla. Tohle je za mě jedna z nejhorších knih, které jsem kdy četla. 

Ester žije ve zvláštní rodině. Otec již několik let nevylezl ze sklepa, bratr se děsí tmy a máma věří snad na všechny možné pověry od černé kočky až po rozbité sklo. Ester svoji fobii zatím neobjevila, ale určitě to nebude dlouho trvat. Rodina Solarových je přece prokletá, i ona musí být padlá na hlavu.

Sice nemá zatím žádnou fobii a mohla by působit normálně, to by se ovšem nesměla denně oblíkat do kostýmů. Když se po letech setká s jedním klukem, kterého zná z dětství, začne její život být o chlup zajímavější. Jonah vezme Esteřin seznam potenciálních nočních můr a promění ho ve skutečnost. V následujících týdnech bude Ester čelit možným fobiím a bojovat proti nim.

Podle mě tohle psala autorka pod vlivem, jinak si to nedovedu představit. Celé je to tak absorudní. Co stránka, to hromada nesmyslů a do extrému hnaných situací. Ty fobie by mohly být zajímavé a opravdové fobie jsou opravdu vážné, kniha je ovšem psána s hodně velkým nadhledem a je z toho bohužel udělaná totální fantasmagorie. 

Problém také byl, že věty špatně na sebe navazovaly, kolikrát až nedávaly smysl a já je musela číst několikrát, abych pochopila, co se autorka snažila říci. Vlastně to působí, jako kdyby vůbec neuměla psát, špatný slovosled, hloupé skákání ve vyprávění, takže to působilo ještě více zmatečně.

Opravdu jedním slovem peklo.

6 komentářů:

  1. To je škoda, že tě tak zklamala. Já nad ní dost uvažovala, ale teď nevím nevím. Vypadá to, že se jí vyhnu.

    OdpovědětVymazat
  2. Z téhle knihy se mi líbí jen ta obálka :D

    OdpovědětVymazat
  3. Obálka je super, i mě kniha zaujala hned jak vyšla. :) Potom jsem na ni nějak pozapomněla a teď, když vidím, jak ji hodnotíš... nevím jestli se k ní někdy dostanu, nebo jestli vůbec chci. :))

    OdpovědětVymazat