Follow Me @Charmedka

26.08.19

Sophie Kinsella - S kým dnes budeš spát?

Spisovatelka: Sophie Kinsella
Originální název: Sleeping Arrangements
Počet stran: 240
Rok vydání: 2015
Vydání originálu: 2004
Nakladatelství: BB art
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

„Myslím, že ze všech knih, které jsem napsala, je tato má nejmilejší,“ píše autorka.
„Děj se odehrává ve španělských horách, v krásné rozlehlé vile s bazénem, citronovníky a olivovníkovými hájky, v absolutně idylickém prostředí. Ve stejný den se tu sjedou dvě rodiny, které tu chtějí strávit dovolenou, a netuší, že jejic
h přítel, jemuž vila patří, je omylem pozval na stejnou dobu. (Nebo to nebyl omyl…?) Obě rodiny jsou nuceny zůstat celý týden v jednom domě a při popíjení vína a polehávání pod sálajícím sluncem u bazénu vyplouvají na povrch staré lásky, zrady a nevyřízené účty…“

V poslední době mě to táhne spíše k různým thrillerům a detektivkám. Je to zvláštní, ale oddechovky se mi čtou teď hrozně špatně, nedokážu se soustředit, i když to tyto knihy ani nevyžadují a nenáročnou jednohubku jsem schopná číst i klidně měsíc.

Potřebovala jsem ale něco krátkého, co se mi povede hned přelouskat a vyplní mi to čas mezi jinými knihami a padla volba na Sophie Kinselu a její knihu S kým dnes budeš spát?, kterou jsem navíc v knihovně měla dlouho, takže to i hezky vyšlo.

Knihu napsala autorka pod svým pravým jménem Madeleine Wickham a pokud máte tuto spisovatelku načtenou, tak víte, že knihy pod jejím jménem jsou naprosto jiné než pod pseudonymem Sophie Kinsella. Sophie Kinsella má humorné knihy, kolikrát až naivně hloupé a praštěné, zatímco Madeleine Wickham je vážnější a více ze života. Mně bohužel tyto knihy tolik neoslovily, dle mého zvládá spíše tu humornou četbu.

A o čem kniha je? O nádherné vile ve Španělských horách, horkém létě, alejích plných citronovníků a dvou rodinách, které jsou do vily pozváni v jeden a ten samý termín. Byla to velká chyba jejich přítele, nebo promyšlený plán?

První rodinu tvoří Chloe a její přítel Philip, kteří vychovávají dva syny a vyhovuje jim život na hromádce. Philipa nyní užírá stres z práce a čekání na to, zda o práci přijde. Dovolená ve Španělsku se proto zdá jako super odreagování.

Amanda s Hughem si žijí poměrně na vysoké noze a nic jim s dvěma malými dcerkami nechybí. Jenže peníze nejsou všechno a Hugh zjišťuje, že dcerky ho pomalu neznají a ani manželský život není tak dokonalý. Dovolená by mohla alespoň něco spravit.

A tak se stane, že do vily zavítají v ten samý čas obě rodiny a ani jedna se nechce dovolené vzdát. Nakonec se rozhodnou, že vila je dostatečně velká a vejdou se tam všichni.

Otázkou je, zda stejný termín byl pouze omyl, nebo cílený plán. A to se dozvíte v knize. Nic není takové, jak se na první pohled zdá. Konec mě mile překvapil, protože jsem ho opravdu nečekala.

Kniha se čte dobře, má fajn zápletku a dobře vykreslené postavy, které řeší běžné životní problémy a radosti. I díky tomu si k nim vytvoříte určitý vztah a bude Vás zajímat, jak celý příběh bude pokračovat a dopadne.

Jak jsem ale psala, preferuji knihy pod Sophie Kinsellou a ač není kniha vůbec špatná, nejedná se o žádný zázrak, ale spíše o čtení, které Vám zpříjemní dva dny a neurazí.

4 komentáře:

  1. Řekla bych, že tohle pro mě vůbec není, a to mám sem tam ty oddechovky ráda. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Z popisu mě knížka hned zaujala a rozhodně si jí pořídím. Taky v poslední době čtu převážně detektivky a na oddechovky jsem se moc nedostala.. :)


    GrünHauz
    Š.

    OdpovědětVymazat