Follow Me @Charmedka

17.09.18

Amanda Hocking - Mrazivý oheň

Spisovatel: Amanda Hocking 
Originální název: Frostfire
Série: Kroniky Kaninu
Díl: 1.
Počet stran: 272
Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 2015 
Nakladatelství: Cooboo
Vazba knihy: Vázaná

Bryn Avenová mezi Kaniny nikdy tak úplně nezapadala. Díky svým blond vlasům a modrým očím se vždy cítila jako outsider s nečistou krví neschopná si získat respekt a postavení. Ale je odhodlaná prokázat svou loajalitu království, které miluje. Jejím snem je stát se členkou elitní královské gardy a nic jí nesmí stát v cestě... ani city, které chová ke svému šéfovi, Ridleymu Dresdenovi. Jakýkoli vztah mezi nimi je naprosto vyloučený, ale Bryn si nemůže pomoct. A začíná mít pocit, že i on k ní něco cítí. Mezitím na království někdo zaútočí, to prověří Bryninu sílu jako nikdy předtím. Konečně má příležitost konfrontovat Konstantina Blacka, zrádce, který se před pěti lety pokusil zavraždit krále. Jen Bryn ho může zastavit, ale riskne vše, jen aby ochránila království, které ji není ochotno přijmout takovou, jaká ve skutečnosti je?

Něco ke knize

Bryn je krásná, bledá blondýnka s modrýma očima, která už ale devatenáct let musí snášet opovržlivé pohledy a odmítání. Patří k rase trollů zvaných Kaninci, kteří se vyznačují tmavými vlasy a očima. Bryn není čistokrevná, matka pochází z rasy vodních trollů, Skojarců, a to Bryn pěkně komplikuje život i přes to, že otec je kancléřem krále.


Díky své cílevědomosti a tvrdé dřině se stala stopařkou a touží stát se členem královské gardy. Jejím úkolem je bránit království a ze světa lidí navracet zpět podvržence do jejich původní trollí rodiny. Při posledním pokusu dostat zpět jednoho významného podvržence, narazí na Konstantina Blacka, zrádce, který má o podvržence také zájem. A není to jejich poslední setkání, k těm dochází tak často, že to nemůže být náhoda. O co Konstantinovi jde?

Moje hodnocení a dojmy

Od autorky můžete znát její první sérii s názvem Svět Tryllů, ve kterém se dostanete také do světa trollů. Není ale důležité mít první sérii načtenou, aby jste se mohli pustit do této. S celým světem jste seznámeni a to poutavě. Nikdy mě trollové v knihách nelákali, ale na druhou stranu musím uznat, že tohle téma není tak okoukané jako upíři či vlkodlaci.



Trolla vidím jako obrovské a hloupé stvoření, nejlíp ještě číhající pod mostem, ale v tomto světě vypadají jako lidé, ne tedy všichni, ale většinu z nich od člověka nepoznáte. I díky tomu mohou být zaměněny za lidské děti. Zajímavý svět, o tom žádná.

Bryn je velmi sympatická hlavní postava. I přesto, že je jiná a musí snášet neustálé předsudky, tak se tím nenechává rozházet. Tvrdě pracuje a ve své práci je fakt dobrá, má vysoké cíle a není to žádná hloupá hrdinka.

Co se týče zápletky, tak té nemám ani moc co vytknout, je napínavá a čtenář vlastně neví, o co jde a to chválím. Ani na konci nejste nijak moudřejší a to Vás donutí sáhnout po dalších dílech. To se týče i záporáka, na kterého nebudete schopni utvořit si pořádný a hlavně stálý názor. Takže velké plus.

V knize nechybí ani menší romantická linka, která se ale teprve formuje. Bryn přitahuje její šéf Ridley, což se snaží potlačit, protože Bryn si stojí za tím, že od práce ji nesmí nic rozrušovat a láska bývá sobecký cit, jejím cílem je chránit království.

Kniha se mi četla dobře, ostatně stejně jako první série Svět Tryllů, ale zároveň to není nic, z čeho bych si sedla na zadek. Není to špatné, bavilo mě to, příběh zajímavý, hlavní hrdinka skvělá, těším se na pokračování, ale nijak extra mě kniha nenadchla. Jako oddechovka z žánru young adult, proč ne. 

3 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) knihy od autorky mě už delší dobu lákají. :)

    OdpovědětVymazat
  2. ja myslim, ze jde o takove to jednoduche ctivo, ktere nikomu neublizi :-D

    OdpovědětVymazat