Follow Me @Charmedka

03.07.18

Movie tip: Jurský svět: Zánik říše


Anotace: Před čtyřmi lety nás dinosauři porazili. Alespoň na Isla Nublar, exotickém ostrově, kde prosperoval unikátní zábavní park Jurský svět, než se jeho exponátům podařilo utéct z klecí. Ve finále jednoho z nejúspěšnějších filmů všech dob opustili ostrov poslední lidé a nechali ostrov napospas prehistorickým tvorům. Jenže teď se za nimi musí vrátit. Proč? Protože na ostrově se probudila tamní sopka a dinosaurům už podruhé v dějinách hrozí vyhynutí. Claire (Bryce Dallas Howard) se z upjaté manažerky parku proměnila v aktivistku, která je chce za každou cenu zachránit. A Owena (Chris Pratt) na ostrov žene touha najít a spasit Blue, inteligentního ještěra, jehož dokázal vychovat a částečně vycvičit, a po němž se po zániku parku slehla zem. Na Isla Nublar jim však nehrozí jenom sežrání, zašlápnutí či spálení tekoucí lávou. Hned po příjezdu se stanou očitými svědky a nedobrovolnými aktéry falešné hry, která v konečném důsledku může změnit život na celé planetě a vrátit ho o pár miliónů let zpátky.

Léto na nové filmy bývá skromnější, takže jsem předpokládala, že Jurský svět bude minimálně na dva měsíce posledním shlédnutým filmem v kině, ale jelikož se v červenci chystá Ant-Man, zřejmě to tak nedopadne. I když zakončení prvního pololetí je to velmi důstojné.

Zmiňovala jsem to již u prvního dílu, miluji původní Jurský park, který jsem jako dítě viděla opravdu nespočetněkrát a kdykoliv běží v televizi, ani v dospělosti si ho nenechám ujít. Navíc na tu dobu to je podle mě kvalitní kousek s povedenými efekty a neomrzí se.

Zklamáním pro mě nebyl ani Jurský svět, který předčil má očekávání a já si ho zamilovala na první shlédnutí stejně jako jeho předchůdce. Po třech letech jsme se dočkali pokračování a já se pěkně dopředu nemohla dočkat a natěšenost neopadla ani po přečtení ne příliš pochvalných recenzí a celkového hodnocení.

Vyrazili jsme rovnou na 3D do Imaxu, kde se podle mě tenhle typ filmů opravdu vyplatí a zážitek je o to větší. Tentokrát diváka nečeká nádherný a dechberoucí park Isla Nublar, ale park, který po posledních událostech nenavštívil jediný člověk a kde se probudila k životu sopka, nová hrozba pro dinosaury, kterým hrozí znovu vyhynutí.

Hned od začátku filmu jste seznámeni se situací. Žádný zdlouhavý úvod, ale rovnou se jde do akce, jejíž cílem je zachránit dinosaury tím, že se přemístí do rezervace, kterou vybudoval miliardář Benjamin Lockwood. Právě díky Benjaminu Lockwoodovi zavzpomínáme na původní Jurský park, což byla taková milá vsuvka a fanouškovi filmu určitě zaplesá srdce. Lockwood má totiž spojitost s parkem, měl by to být kolega Johna Hammonda, spoluautor klonování. Pokud si jméno Lockwood nevybavujete, tak je to oprávněně, tuším, že zmínka o něm ve filmech vůbec nebyla, až teď se objevuje s tím, že původně byli spoluautoři, ale kvůli neshodám spolupráce zanikla. Pokud se pletu, tak mě v komentáři opravte.

Dětskou postavu představuje Maisie Lockwoodová, vnučka Benjamina, kterou hraje Isabella Sermon a měla by to být její první role. Občas dětské postavy bývají nesympatické a nesnesitelné, ale tady jsem neměla sebemenší problém, naopak. Sympatická dětská hrdinka. Samozřejmě dále nechybí Chris Pratt, který se mi zamlouvá stále více, prostě fešák. A na Bryce Dallas Howard se určitě také více zaměřím. Výbornou vedlejší postavou je Franklin (Justice Smith), typická postava, která má za úkol hlavně pobavit. Na ostrov nejede kvůli odvaze, ale kvůli šikovnosti, takže si to dokážete představit.

Na film jsem se neskutečně těšila, ale bylo mi jasné, že se bude jednat o smutný příběh. Když vidíte, jak dinosauři umírají a že jedna scéna je tam opravdu velmi dojemná, tak Vám bude do breku, i když to jsou vlastně dinosauři a tím pádem nic reálného. Já špatně nesu i King Konga či Planetu opic a tady těch scén, kdy se hraje na city diváka, není zrovna málo.

Film je akční hned od začátku a já se za celé ty dvě hodiny ani chviličku nenudila. Vtáhlo mě to, líbil se mi i příběh, který je samozřejmě jednodušší, předvídatelný a nějaké trhliny v sobě má, já jsem přesto nadšená. Honza už tedy méně, zatímco já odcházela z kina s tím, že nechápu to špatné hodnocení, tak Honza brblal, že to byl slabý průměr.

Určitě doporučuji 3D, efekty jsou skvělé a velmi povedené, k tomu menší lekačky a myslím, že zklamaní nebudete. Dinosauři vypadají jak živí a na celý film se super dívá. Jak jsem psala, rozhodně nejsem zklamaná, právě naopak, velká spokojenost.
Hodnocení 5*

Viděli jste už Jurský svět?
Máte rádi původní trilogii?

4 komentáře:

  1. Mě osobně dinosauří filmy moc nebaví, takže se ani na tenhle film nechystám, ale věřím, že diváků si najde spousty - všude na něj slýchám chválu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě se tenhle díl hodně líbil. Bála jsem se, že budu trochu zklamaná, ale to se nakonec nekonalo a film jsem si maximálně užila:) Takže sdílím tvé nadšení :D
    Původní verzi jsem viděla hoodně dávno, ale vždycky na ni ráda vzpomínám. A tahle nová verze je taky skvělá.

    Každopádně to s tou smutnou scénou máš pravdu, i mě bylo skoro do breku :(

    OdpovědětVymazat