Follow Me @Charmedka

15.12.17

Patricia Briggs - Smrtící žár | RC review

Spisovatel: Patricia Briggs  
Originální název: Dead Heat   
Série: Alfa a Omega
Díl: 4.
Počet stran: 288
Rok vydání: 2015
Vydání originálu: 2015   
Nakladatelství: Fantom Print
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Pro jednou se vlkodlačí pár Charles a Anna nevydávají na cesty kvůli Charlesově roli otcova vymahače. Tentokrát je jejich výlet do Arizony čistě osobní – aspoň zpočátku… Charles a Anna brzy zjistí, že na útěku je nebezpečný fae, který vyměňuje lidské děti. Studená válka fae s lidmi začíná nabývat na obrátkách – a Charles a Anna se ocitají v palebné linii.

Něco ke knize

Občas to chce pořádnou dovolenou a vypustit z hlavy všechny starosti a povinnosti, které Charles má coby pravá ruka svého otce, vlkodlačího maroka. Společně se svojí družkou Annou vyráží na výlet do Arizony, domova jeho starého přítele, který chová koně. Právě koupě koně pro Annu je jedním z důvodu této cesty. Ale i samotná návštěva přítele, který je obyčejný člověk, stárnoucí a odmítající se nechat proměnit ve vlkodlaka, což Charlese velmi trápí, ač se to snaží nedávat najevo.

Brzy se příjemná dovolená ale dočista zvrtne. V blízkosti se ukrývá fae, velmi nebezpečný fae, který zaměňuje lidské děti za jejich dvojníky. Jde o čas, kdy se musí najít nejen fae, ale hlavně se pokusit zachránit poslední dětskou oběť a předejít dalším.

Moje hodnocení a dojmy

Pokud patříte mezi fanoušky fantasy, konkrétně spíše mezi milovníky urban fantasy, tak Vám jistě neunikla spisovatelka Patricia Briggs. Určitě od ní budete znát tolik oblíbenou sérii Mercedes Thompson. Pokud teprve nad jejím přečtením přemýšlíte, tak doporučuji jednat co nejdříve. První díly se již bohužel velmi obtížně shánějí a kolikrát za ně dáte pěknou sumičku.

Pokud Vás série zaujala, určitě mrkněte na megaknihy.cz, kde se jednotlivé díly nabízejí za fakt parádní cenu, až mě to upřímně samotnou překvapilo. První díl Měsíční píseň koupíte za 249Kč, druhý díl ještě levněji. A ani nové díly nejsou vůbec drahé, vše se pohybuje +- kolem dvou stovek.

Dnes tu bude ovšem recenze na její druhou sérii, která nese název Alfa a Omega. Jedná se o spin-off k již zmiňované Mercedes Thompson. Ač se série dá číst samostatně, doporučuji si první přečíst Mercedes, jelikož v knihách je o ní několikrát zmínka.

Smrtící žár je již čtvrtým dílem a dlouho trvalo, než jsem se k němu od přečtení prvních tří dostala. Když jsem si na megaknihách vybírala knihu, bylo mi jasné, že chci opět doplnit nějakou tu sérii  a padla volba právě na Alfu a Omegu, která Mercedes rozhodně nedělá žádnou ostudu.

Čtvrtý díl mě moc bavil, i když přiznávám, že jsem ho četla poměrně dlouho. Čte se prostě pomaleji a i když není kniha nijak tlustá, pár dní jsem s ní strávila. Rozhodně se mi ale líbila, Charlese a Annu jsem si oblíbila již od začátku. Charles je sice drsňák, ale jakmile jde o Annu, roztává a je z něho citlivý romantik. Tyhle dva jako pár fakt můžu.

Ač je kniha v žánru fantasy, na své si přijdou i čtenáři detektivek. Vlkodlaci na případu spolupracují s policií a detektivní zápletka je povedená. Tohle Patricia Briggs vážně umí. Navíc fae, který zaměňuje lidské děti byl skvělý nápad, příběh byl díky tomu napínavý, děsivý a dojemný. Na city tu hrál i Charlesův přítel, kniha nabízí vše, co od ní můžete čekat.

Jedno mínus, alespoň pro někoho, by se tu našlo. Charles s Annou chtějí koupit koně a právě koně mají v knize také dost prostoru. Pokud Vám tato krásná zvířata nic neříkají, může Vás příběh chvílemi nudit, jelikož popisy jsou tu dost detailní.

Příští rok vychází další pokračování, jupí, takže nejvyšší čas si sérii sehnat, ať nejste moc pozadu. Celou sérii seženete za hubičku, první díl za 111Kč a zbytek je na tom dost podobně.


Takže mrknout, ať Vás nepostihne Smrtící žár, který se mi díky megaknihy.cz vyhl :)

2 komentáře: