Follow Me @Charmedka

19.12.16

Richelle Mead - Trápení

Spisovatel: Richelle Mead
Originální název: Succubus Blues
Série: Sukuba
Díl: 1.
Počet stran: 312
Rok vydání: 2011
Vydání originálu: 2007
Nakladatelství: Domino
Vazba knihy: Brožovaná
Sukuba je nadpřirozená bytost, která smí po libosti měnit podobu a jediným jejím úkolem je svádět. Zní to tak lákavě! Dívka může být, kým chce, její šatník je nevyčerpatelný a smrtelní muži by udělali cokoli pro její pouhý dotek. No, vlastně za to platí svou duší, ale proč zacházet do přílišných podrobností?
Avšak život Georginy Kincaidové, sukuby ze Seattlu, není ani zdaleka tak exotický. Pracuje v knihkupectví a její šéf je poměrně nesnesitelný uťáplý chlap. Nesmrtelní přátelé si z ní nepřestávají dělat legraci kvůli jedné její dávné proměně. A nejhorší ze všeho je to, že si nemůže vyjít na rande, aniž by z dotyčného muže nevysála život. Ona by přitom dala všechno na světě za to, kdyby se směla dotknout slavného a neodolatelně krásného spisovatele Setha Mortensena!
Snění o Sethovi však bude muset počkat, protože ve světě nadpřirozených bytostí se začíná dít cosi podivného… a velmi nebezpečného. Georgina se proti vlastní vůli stává aktérkou souboje mezi dobrem a zlem…

Něco ke knize

Georgina Kincaidová na první pohled může působit jako normální kráska. Pracuje v knihkupectví, doma ji dělá společnost kočka a je závislá na kofeinu. Není ovšem obyčejná, před několika sty lety se upsala peklu a to z ní udělalo sukubu. Bytost, která se živí energií přenášenou sexuálním stykem. Čím méně zkažená duše, tím více energie a zásluh. Jenže ani po tolika letech se Georgina se svojí podstatou moc neztotožnila a spíše touží po lásce.

V knihkupectví má mít právě autogramiádu její oblíbený spisovatel Seth Mortensen, se kterým si okamžitě padnou do oka a tím nastává problém, když z mužů vysává život. Jako by toho ale nebylo málo, ve městě začíná něco zabíjet nesmrtelné bytosti  a Georgina je jednou z podezřelých.


Moje hodnocení a dojmy

Sérii Sukuba jsem měla v knihovně šíleně dlouho a nedokázala jsem se k ní dostat, což je paradox, když Richelle Mead řadím mezi moje oblíbené autory. Konečně jsem ale po ní sáhla a při psaní téhle recenze jsem již u čtvrtého dílu.

Všude plno upírů, vlkodlaků, ale knih o sukubách zas není tolik. Vlastně jsem četla jen jednu sérii, proto jsem tohle téma uvítala a do čtení se pustila s velkým očekáváním. Zatím mě Richelle Mead nezklamala, tak proč by měla teď.

Sukuba může měnit svoji podobu, jak se jí zlíbí. Georgina si vybrala malou, drobnou brunetku. Avšak při plnění své ďábelské smlouvy nerada ve své podobě zůstává a raději tělo mění. Georgina mi připomínala moji oblíbenou Rose z Vampýrské akademie. Taková holka od rány s prořízlou pusou. Byla mi sympatická nejen tím, ale i svojí láskou ke knihám. Díky práci v knihkupectví si ji snad většina knihomolů oblíbí.

Georgina je velmi inteligentní, ještě aby ne, když žije několik století. Avšak její důvod k podepsání dohody s peklem mi přišel lehce hloupý. Ale zoufalí lidé dělají zoufalé činy. Tím jsem již naznačila, že autorka nám v příběhu odtajňuje i smrtelný život Georginy a čtenář se tak dozví, kdo vlastně Georgina byla. Vzpomínky do minulosti mě hodně bavily a brala jsem to jako příjemné zpestření knihy.

Jediné, s čím jsem měla v knize trochu problém, tak byly postavy. Je jich tam strašně moc, navíc všechny mužské - ano, Georgina lépe vychází s muži a to i s těmi nesmrtelnými, nejlepší přátelé jsou upíří a skřet - takže mi poměrně dlouho trvalo, než jsem se v nich orientovala.

Odhalit padoucha nebyl žádný oříšek, měla jsem jasno už na začátku, ale ani to mi zážitek z knihy nezkazilo a čtení jsem si užila. Sukuba je nabitá vtipnými hláškami, originálním příběhem, romancí a samozřejmě erotikou. Rozhodně se nejedná o YA knihu, jak jsme u Richelle zvyklí, ale já to jedině vítám. Knihu rozhodně doporučuji pro starší čtenáře.

1 komentář:

  1. Četla jsem ji před lety asi do pátého dílu, v té doby totiž nebyl ještě ten šestý venku a nějak jsem se k němu od té doby nedostala. Ale asi před rokem jsem si celou sérii koupila domů a rozhodně je na někdy v plánu :D Musím si dát re-reading, protože už si ty předchozí díly moc nepamatuju, a postupně se propracovat k tomu poslednímu.

    OdpovědětVymazat