Follow Me @Charmedka

13.11.16

Richelle Mead - Třpytný dvůr | RC review

Spisovatel: Richelle Mead  
Originální název: The Glittering Court
Série: Třpytný dvůr
Díl: 1.
Počet stran: 480
Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 2016
Nakladatelství: Domino
Vazba knihy: Brožovaná
Třpytný dvůr: škola a zároveň výnosný podnik. Přicházejí sem chudé dívky z celého Osfridu, aby se zdokonalily ve finesách společenského chování. Jedině tak budou moci uzavřít sňatek s bohatým a mocným mužem z Adorie, Nového světa.
Hraběnka Adelaide se tomuto pravidlu vymyká, ta už díky svému původu vybrané způsoby ovládá. Přesto přichází do Třpytného dvora přestrojená za služku, aby později mohla v Adorii začít nový život. Daří se jí utajit svou identitu před všemi, jen ne před okouzlujícím Cedrikem Thornem, synem bohatého majitele Třpytného dvora.
Když Adelaide zjistí, že také Cedric skrývá velmi nebezpečné tajemství, společně vymyslí plán, jak z jejího podvodu vytěžit maximum. Komplikace na sebe ale nenechají dlouho čekat – nejprve je třeba překonat zrádné moře mezi Osfridem a Adorií, kde pak Adelaide padne do oka budoucímu guvernérovi. A jako by to všechno nestačilo, mezi Adelaide a Cedrikem to pořádně jiskří – a pokud toto jiskření přeroste v plamen, hrozí Třpytnému dvoru skandál a oni dva budou vyhnáni do divoké nezmapované země...

Něco ke knize

Zdroj
Zdroj
Elizabeth Whitmorová je potomkem osfridského hrdiny Ruperta. Sama se honosí titulem hraběnka a žije ve velké vile se služebnictvem. Mohlo by se zdát, že má vše, po čem by mohla jen toužit, ale zdání klame. Po smrti rodičů je v opatrovnictví babičky a jelikož jim dochází peníze, je nucena vzít si svého bratrance.

Elizabeth se již dávno smířila s tím, že se nevdá z lásky, ale s touto svatbou naprosto nesouhlasí. Když se v jejím domě objeví pohledný mladík Cedrik Thorne, nabízející nový život pro její služebnou, hraběnka v tom najde šanci pro sebe. Cedrik společně s otcem vede výnosný podnik jménem Třpytný dvůr. Tam jsou odváženy chudé dívky, kterým je nabídnuto vzdělání a nové šaty, což je vstupenka do sňatku s bohatým mužem z Nového světa.

Elizabeth přebírá identitu své služebné a jako Adelaide odjíždí do Třpytného dvora. Musí zapomenout na vše, co umí a chovat se jako prostá dívka. Před Cedrikem se ale neukryje, avšak i on skrývá jedno velké tajemství. Nejen, že zjistí, že si můžou být navzájem prospěšní, ale ještě to mezi nimi od začátku silně jiskří. Tohle by ale mohl být konec pro oba dva.

Moje hodnocení a dojmy

Na novou knihu od Richelle Mead jsem byla natěšená již několik měsíců a pomalu odpočítávala dny do jejího vydání. Richelle Mead se řadí mezi moje nejoblíbenější autory a Třpytný dvůr vypadal jako něco jiného, než co od ní čtenáři znají.
Zdroj
Richelle Mead vytvořila zas úplně nový svět, tentokrát ale bez jakýkoliv nadpřirozených bytostí, magie, zkrátka žádné fantasy. Třpytný dvůr je spíše dívčí román plný krásných šatů, šperků, vybraného chování a hledání ideální partie.

Na začátku knihy se seznámíme s Adelaide a jejím životem. Seznámení je to opravdu rychlé, bez zbytečných detailů a v podstatě nás Richelle po pár stránkách vtáhne do hlavního děje, tedy na cestu do Třpytného dvora.

Začátek pro mě byl lehce zdlouhavý, chvilku trvalo, než jsem se s novým světem sžila. Tím ovšem neříkám, že by mě kniha nudila, to vůbec ne. Čtení jsem si užívala od první stránky, jen jsem musela pořádně vklouznout do děje. Jakmile se mi to povedlo, nemohla jsem se od knihy odtrhnout.

Nejen zajímavý nový svět, ale i  sympatické postavy s dokonale propracovanými charaktery. Adelaide jsem si oblíbila již na začátku. Ač hraběnka, jejíž předek je vůbec největším osfridským hrdinou, přesto se Adelaide nechová nijak povýšeně. Je statečná, velmi chytrá a má svoji hlavu. K Cedrikovi jsem si hledala cestu déle, ale nakonec ani on není vůbec špatný, sice se nezařadí mezi top mužské postavy, ale vesměs proti němu nic nemám.

Na cestě se Adelaide seznámí se ctižádostivou Tamsin a skromnou Mirou. A právě Miru jsem si hodně oblíbila, tohle je postava, u které ihned poznáte, že patří mezi nejkladnější a nejupřímnější, pro kamarádku položí život.

Jsem moc ráda, že mě Třpytný dvůr po takové době čekání nezklamal. Knihu jsem slupla jako malinu během pár dnů. Sice to není kniha nabitá akcí, té se čtenář dočká v podstatě spíše až ke konci, přesto jsem se nenudila. Čte se výborně, Richelle Mead prostě umí psát, romantiky se v knize nachází tak akorát a já se moc těším na pokračování, které by nejspíše mělo být věnováno Miře.

Moc děkuji nakladatelství Domino za poskytnutí recenzního výtisku. 

5 komentářů:

  1. Taky Richelle řadím ke svým nejoblíbenějším autorkám, mám od ní doma všechno, co jí u nás vydali, takže Třpytný dvůr rozhodně nemůže chybět. Maximálně do konce prosince si ho pořídím, těsím se na něj moc! :) Po tvé recenzi obzvlášť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě chybí pouze poslední dva díly Pokrevních pout, ale to určitě hodlám dokoupit. Budu se těšit na recenzi ;)

      Vymazat
  2. Na knihu se hrozně moc těším! Určitě se do ní v dohledné době pustím, po tvé recenzi zvlášť! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Doufám, že se mi do rukou dostane brzy, protože po VA jsem si Richelle maximálně zamilovala :)

    OdpovědětVymazat