Follow Me @Charmedka

30.05.16

Manel Loureiro - Apokalypsa Z: Začátek konce | RC review

Spisovatel: Manel Loureiro
Originální název: Apocalipsis Z: El Principio Del Fin
Série: Apokalypsa Z
Díl: 1.
Počet stran: 312
Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 2007
Nakladatelství: Argo
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Je konec civilizace. Neexistuje internet, televize ani mobilní telefony. Nezbývá nic, co by člověku připomnělo, že je lidským tvorem. Apokalypsa začala. Teď zbývá jediný cíl: PŘEŽÍT! Nestává se často, aby se knize španělského autora podařilo stát bestselerem v anglicky mluvících zemích, ale španělskému novináři Manelu Loureirovi se to povedlo. Jeho kniha se stala kultovní, ještě když vycházela na pokračování na internetu, takže se brzy dočkala knižního vydání a záhy překladů do několika jazyků. V současné době se pracuje na jejím zfilmování.

Něco ke knize
Po smrti manželky je mladému právníkovi doporučeno, aby si vedl blogový deník, kam bude zapisovat svoje pocity. To ještě netuší, že jeho zápisky se stanou kronikou o konci lidské civilizace.

Když se z Ruska začnou šířit zprávy o krvavých napadeních a následném uzavření hranic, nikdo ve Španělsku ještě nedává situaci zvláštní význam. Kvůli záhadné nákaze se ale začnou uzavírat i další hranice a rušit lety. Agresivních napadeních je stále více, lidé jsou čím dál tím nervóznější a i mladému právníkovi začíná být jasné, že tahle situace se nevyhne ani Španělsku.

Lidé jsou odváženi do tak zvaných Bezpečných oblastí, právník ale odmítne opustit svůj domov a právě díky tomu se stává jedním z posledních přeživších. V ulicích se dá narazit pouze na ploužící se a po krvi toužící chodící mrtvoly.


Moje hodnocení a dojmy
Na knihu Apokalypsa Z jsem narazila úplnou náhodou. Absolutně jsem neměla ponětí, že by měla vyjít a vážně jsem ráda, že mi neunikla. Hned jak jsem si ji všimla, bylo mi jasné, že si ji musím přečíst. Apokalyptické knihy mám v oblibě stále více a zombie zbožňuji už od doby uvedení seriálu Živí mrtví na televizní obrazovky.

Kniha je psána formou deníkových zápisků, čili klasických dialogů mezi několika osobami je v knize naprosté minimum. Právě to ale přidává knize na zajímavosti a hlavně originalitě. Trochu jsem se obávala, zda to postupně nezačne být nuda, ale naštěstí tenhle pocit jsem neměla.

Autor zvládl skvěle popsat celou situaci. Prostředí si zvládnete úplně živě představit a hlavně prožívat příběh s vypravěčem. Hodně se mi líbil začátek, kdy nákaza teprve vypukla, lidé tomu nevěnovali ještě moc pozornosti a postupem času se to začalo zhoršovat.

Jak je kniha zajímavě pojatá, tak samotný příběh už tak originální není. Pár zombie knih už jsem četla, viděla několik filmů a seriálů a Apokalypsa Z nepřináší nic nového. Ploužící se zombie, které touží po krvi, přitahuje je hluk a dají se zabít pouze ranou do hlavy, prostě klasika.

Kromě krvelačných mrtvol se hlavní hrdina musí vypořádat i se stvůrami živými. Co by to bylo za příběh, kdyby se v něm neobjevilo i pár špatných lidí. Díky setkání s nimi začíná kniha být akčnější a ještě více napínavá.

Je to skvěle napsané, napínavé. Některé detaily byly až nechutné a slabším povahám bude rozhodně nevolno. Ovšem třeba Živí mrtví, když to porovnám, jsou syrovější. Apokalypsa Z má jistý humorný nadhled a ironii, kterou oplývá hlavní postava a tím pádem to není tolik brutální a bizarní.

I přes typický příběh mě to hodně bavilo, pokud i Vy máte rádi apokalyptické knihy a zombie, rozhodně doporučuji. Je to dobré a doufám, že co nejdříve u nás vyjdou další díly.

Moc děkuji internetovému knihkupectví Martinus za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde.

4 komentáře:

  1. Po knize hrozně dlouho pokukuji, vypadá přesně jako to, co by mě mohlo bavit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zatím se mi vždycky líbily apokalyptické filmy, z knížek jsem četla akorát Den Trifidů a ten se mi líbil moc, mnohem víc než film, takže jsem rozhodnutá a apokalyptických knihách pokračovat. Apokalypsa Z vypadá dost dobře, díky za tip a skvělou recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Apokalyptické filmy také miluji a knihu si určo přečti.

      Vymazat