Follow Me @Charmedka

12.10.15

Odette Beane - Bylo nebylo (Once Upon A Time) | RC review

Spisovatel: Odette Beane
Originální název: Reawakened
Série: Once Upon A Time
Díl: 1.
Počet stran: 296
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 2013
Nakladatelství: CooBoo
Vazba knihy: Brožovaná

Život Emmy Swanové nebyl zrovna pohádkový. Nikdy nepoznala své rodiče, žila v pěstounských rodinách a byla sama až do svých 28. narozenin. V ten den na ni ale zazvoní neznámý kluk, jenž tvrdí, že je její desetiletý syn Henry, kterého dala ihned po narození k adopci. A toto překvapení jí převrátí život naruby. Emma Henryho odveze domů, do města Storybrooke, v němž podle Henryho žijí opravdové pohádkové postavy, které ale zapomněly, kým byly, protože je zaklela Zlá královna. A pokud má Henry pravdu, tak jeho milá a osamělá učitelka Mary Margaret je Sněhurkou, tou nejkrásnější princeznou… a také ztracenou matkou Emmy. Nejdříve Emma nevěří Henrymu ani slovo, ale rozhodne se v městečku zůstat a postupně začne zjišťovat, že normální město Storybrook rozhodně není. Na to se v něm děje až moc zvláštních věcí. Uvěří Emma, že všichni ve Storybrooke jsou začarováni mocnou kletbou, a naplní osud, o kterém Henry tvrdí, že je jí předurčen? Zachrání všechny pohádkové postavy a odkryje tajemství tohoto místa? Pokud se jí to podaří, splní se jí její největší sen – shledá se s celou svou rodinou.

Něco ke knize
Emma Swanová neměla pohádkový život. Od narození putovala z jedné pěstounské rodiny ke druhé, čtyři stěny vězení ji také nejsou cizí. Nyní pracuje jako lovec hlav, od chlapů si drží odstup a přátelé také nemá. Na svoje 28. narozeniny při sfouknutí svíčky vysloví přání - netrávit tenhle den sama. Hned na to někdo zaklepe na dveře.

U dveří stojí Henry, který tvrdí, že je její syn, kterého dala před deseti lety k adopci. Nevěřícnost střídá zmatek a strach. Emmě nezbývá téměř nic jiného, než Henryho odvést zpátky domu, do městečka zvaného Storybrooke. Podle Henryho v něm žijí pohádkové bytosti, na které Zlá královna uvalila kletbu a právě kvůli kletbě si nikdo nic nepamatuje. A Emma je prý jediná, kdo dokáže kletbu zlomit.

Vypadá to, že Henry má velkou představivost, jeho učitelka Mary Margaret je Sněhurka a Emma její dcera. Henryho adoptivní matka Regina je starostka města a právě ona Zlá královna. Emma má v plánu Henryho vrátit a zmizet, ale zároveň o něj má strach, Henry moc utíká do světa fantazie. Navíc Regina jí k srdci také moc nepřirostla, proto se Emma rozhodne na chvilku zdržet. Čím déle ale zůstává, tím více to vypadá, že tohle maloměsto je uvnitř pěkně prohnilé.


Ve státě Maine, v USA, existuje městečko, v němž je každá pohádková postava, již znáte, uvězněná mezi dvěma světy mocnou kletbou, kterou může zlomit jen jediný člověk.


Moje hodnocení a dojmy
Určitě už jste někdy slyšeli o seriálu Once Upon A Time. Já si tento seriál zamilovala hned od prvního dílu. I když už dětská léta mám dávno za sebou, zbožňuji pohádky, takže se dá říct, že seriál byl sázka na jistotu. Když jsem viděla, že vychází kniha, byla jsem naprosto nadšená a neskutečně po ní toužila.

V knize najdete v podstatě dva pohledy. Prvním z nich je reálný svět s Emmou, která přijíždí do městečka Storybrooke. Zde se na pár dní zdrží a řeší hned několik problémů Ten hlavní je její syn, kterého se vzdala a kterého si právě hlídá jako oko v hlavě jeho adoptivní matka Regina, která je shodou okolností starostka města, takže Emmě její pobyt pěkně ztrpčuje. Ve městě se k tomu začnou dít divné věci a Emma jako lovec hlav je ideální na jejich řešení. Při chvilkách volna jí Henry předčítá z pohádkové knihy příběhy. A právě jeho kniha nám ukazuje druhý pohled.

Druhý příběh ze Začarovaného lesa, kde se mimo jiné dozvídáme, jak se Sněhurka seznámila se svým princem a proč jí Zlá královna začala nenávidět. Strašně se mi líbí, jak oba světy jsou vlastně propojené a otázky ze světa Emmy jsou zodpovězeny ve světě pohádkovém. Hery má zkrátka na všechno odpovědi. I když se tam střídají dva světy, určitě to není při čtení matoucí a neztrácíte se.


,,Čas se zastaví. Všechny nás polapí a budeme ztracení, zmatení, bez naděje. Nebudou už žádné šťastné konce."


Kniha Once Upon A Time přesně přepisuje první sérii seriálu. Jakmile má kniha filmovou podobu, dávám přednost první knize. Zde ovšem první vznikl seriál a teprve na jeho motivy byla napsána kniha. Pokud jste knihu nečetli, seriál neviděli, ale máte teprve v plánu, doporučuji první mrknout na seriál.

Určitě ne kvůli tomu, že bez seriálu by kniha mohla být matoucí, to vůbec, ale seriál je prostě kouzelnější. Chytl mě opravdu od začátku, každý herec a jeho postava mi k sobě perfektně sedí, i záporné postavy mi jsou některé velmi sympatické, efekty vypadají skvěle, pohádka no. Tohle kniha zkrátka nemá. Čte se dobře, ale je hodně jednoduše napsána.

Seriál teď běží pátou sezonu, je to tedy již doba, kdy jsem naposled viděla tu první a právě kvůli tomu se mi kniha líbila. Líbila se mi jako hezké připomenutí toho, jak to vlastně začalo. Ovšem bez seriálu by to byla pouze průměrná kniha, sice s hezkým nápadem, ale trošku nudnějším zpracováním, která neurazí, ale ani nenadchne. Takže knihu doporučuji hlavně fanouškům seriálu, kteří se chtějí vrátit v příběhu na začátek. A já doufám, že se brzy budu moci vrátit s druhým dílem.


Moc děkuji internetovému knihkupectví megaknihy.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde.

1 komentář:

  1. Já OUaT miluju! :) Knížku mám taky v plánu, ale nespěchám na ni, právě proto, že je podle všech seriál lepší a navíc obsáhlejší, takže si klidně ještě počkám :) Hlavně doufám, že CooBoo vydá i další díly, abych si mohla užít i knižního Hooka :D

    OdpovědětVymazat