Follow Me @Charmedka

08.06.15

Eric Eliot Knight - Povstání

Spisovatel: Eric Eliot Knight 
Originální název: Valentine
Série: Země upírů 
Díl: 4.
Počet stran: 320
Rok vydání: 2011
Vydání originálu: 2005
Nakladatelství: Triton
Vazba knihy: Brožovaná
Čtvrtý díl ságy Země upírů o hrdinských činech Davida Valentina začíná dva dny po závěrečné tragédii románu Hromoklín. Hrstka neozbrojených mužů, kteří přežili u Bern Woods, je na útěku, Ozarské svobodné teritorium padlo, všude se to hemží renegáty a Rozparovači. Valentinovi není do zpěvu, vyčítá si smrt mnoha spolubojovníků a ztrátu drahocenného nákladu, který dopravil přes celý Texas. Jenomže i kdyby se mu podařilo nemožné a vzburcoval lidi do zbraně, opět potečou potoky krve – krve pozemšťanů, nikoli krutých vesmířanů.

Něco ke knize
Pár mužu, kteří přežili u Bern Woods jsou na útěku v čele s Davidem Valentinem. Ten si vyčítá smrt ostatních mužů, kteří mu věřili a navíc přišli o bodavici, která je jedinou účinnou zbraní proti Rozparovačům. Štěstí ho ale přesto neopustilo úplně, když nalezne poslední zbytky bodavice, svitne mu naděje a chuť nadále bojovat.

Ozarské svobodné teritorium padlo, v horách Severní Ameriky se ale ukrývá pár skupin bojujících proti Karanům. Během putování za nadějí svobody se k Valentinovi přidává stále více lidí, ale takto početnou skupinu je téměř nemožné schovat na nepřátelském území. Jediná možnost je obléknout uniformu nepřátel a dávat pozor na jazyk.


Moje hodnocení a dojmy
Po předchozím díle, který mě vůbec nebavil a zatím byl pro mě tím nejhorším dílem ze série, jsem pokračování brala s velkým přesvědčováním sebe sama, že už bych se měla v sérii více hnout a alespoň jeden díl ještě přečíst.

Jsem strašně ráda, že jsem se do čtení nemusela nutit, jelikož kvalita a čtivost dílu opět vzrostla. Putování po nepřátelském území je bezesporu napínavé a neustále čekáte, zda se někdo prozradí. Jedno špatné slovo, špatné oslovení a celá skupina může být během pár minut mrtvá. Tohle mě vážně bavilo.

Na knihu se musíte soustředit, není to oddechová kniha, u které vypnete, u této série mám i u čtvrtého dílu stále trošku problém orientovat se v tom, kdo je kdo. Všechny skupiny odporu, nepřátelské skupiny, k tomu navíc i někteří lidé kvůli vlastnímu bezpečí sympatizují s Karany, takže ani pořádně nevíte, kdo je na straně dobra a kdo na straně opačné. Proto i David Valentin musí dávat pozor, komu věří a komu se může svěřit s plánem povstání.

I přes občasnou zmatenost se mi kniha líbila a hlavně mě bavila. Byla napínavá, čtivá a dokonce jsem četla i se zatajeným dechem a husí kůží, ale to bych nerada prozrazovala proč. Povstání je za mě prozatím nejlepší díl.

3 komentáře:

  1. Taky jsem hrozne pozadu :) Zaklinac me nijak nelaka, i pres super recenze a doporucemi.

    OdpovědětVymazat
  2. Přiznám se, že o knize slyším úplně poprvé, ale celkem mě zaujala, moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja myslim, ze serie neni az tak proflakla, kor na blozich :)

      Vymazat