Follow Me @Charmedka

21.10.14

Stephenie Meyer - Hostitel

Spisovatel: Stephenie Meyer
Originální název: The host
Počet stran: 555
Rok vydání: 2009
Vydání originálu: 2008
Nakladatelství:Tatran
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Melanie Stryderová se odmítá vzdát. Náš svět napadl neviditelný nepřítel. Lidé se pro tyto mimozemšťany mění na pouhé hostitelské tělo; jejich mozek ovládne vetřelec, ale tělo zůstává netknuté a zdánlivě beze změny pokračuje v předchozím životě. Obětí mimozemšťanů se rychle stane drtivá většina lidstva. Když vetřelci dopadnou i Melanii, jednu z hrstky přežívajících „divokých“ lidí, dívka vůbec nepochybuje, že nastal její konec. „Poutnice“ – její vetřelecká „duše“ – která teď ovládla Melaniino tělo, dostala předem varování před problémy existence v člověku: změť pronikavých emocí, příliš mnoho smyslů, vypjatě živé vzpomínky. S jednou potíží však Poutnice nepočítá: předchozí obyvatelka těla se odmítá vzdát vlády nad svou myslí, i když tělo jí už nepatří. Poutnice bádá v Melaniiných myšlenkách a doufá, že objeví příčinu nezdolného lidského vzdoru. Místo toho Melanie naopak zaplní mysl Poutnice vzpomínkami a podobou milovaného muže – Jareda, který se dosud někde skrývá před vetřelci. A jelikož Poutnice se nemůže oddělit od Melaniiny tělesné touhy, sama začne prahnout po muži, jehož má odhalit. Když vnější okolnosti přinutí Poutnici a Melanii, aby uzavřely nedobrovolné spojenectví, vydají se spolu na nebezpečnou a nejistou pouť za mužem, kterého obě milují. Stephenie Meyerová patří k nejzajímavějším autorům současnosti. Ve svém Hostiteli nám předkládá strhující a nezapomenutelné dílo o vytrvalosti lásky a o samotné podstatě toho, co člověka dělá člověkem.

Něco ke knize
Svět se změnil, lidé už dávno neovládají Zemi. Naopak lidé jsou ovládány tak zvanými dušemi a člověk jim slouží pouze jako Hostitel pro přežití. Do sedmnáctileté Melanie je transplantována duše Poutnice. Poutnice už prošla mnoho zemí, žila v mnoha Hostitelých, ovšem člověk je pro ní něco nového. Nové pocity, dojmy, vzpomínky.  Jenže něco je v novém těle špatně, původní majitelka těla se ho rozhodně nehodlá vzdát a Poutnici ztrpčuje život na Zemi. Sdílejí stejné city a vzpomínky. A Poutnice pozná, co je zatrvzelost a láska člověka. Najde v mysli Melanie obraz muže, milované muže Jareda a bratra Jamieho a než ji vůbec dojde, co dělá, co obě dělají, vydají se na misi. Hodlají najít muže, kterého milují. Najednou se z nich stanou spojenkyně a z Poutnice zrádce vlastní rasy. Najdou Jareda s Jaimem? A pokud ano, jak je přijdou. Tělo Melanie přece obývá parazit.

Moje hodnocení a dojmy
Knihu jsem dlouho odkládala. Sci-fi není můj šálek kávy, bála jsem, že mě kniha bude nudit, že se budu do čtení nutit. Jaké ale milé překvapení. Kniha je naprosto úžasná, už od prvních stránek mě tak strašně zaujala, že když jsem se začetla, nemohla jsem se odtrhnout. Zajímavý příběh, zajímavý námět, skvěle napsáno.

Navíc Stephie Meyer v této knize poukazuje na to, čeho je člověk schopen, když někoho miluje. Že člověk v sobě má spousty pocitů, ať už těch dobrý, tak i těch horších, které se dají nazvat třeba nenávist.

Miluji tu knihu, zrovna se zařadila mezi knihy, které si mě opravdu získaly, které si zapamatuji a které ve mě něco zanechaly. Pokud i Vy stále váháte, neváhejte. Rozhodně stojí za přečtení.

Žádné komentáře:

Okomentovat