Follow Me @Charmedka

21.10.14

Joanne Fedler - Ženy na tahu | RC review

Spisovatel: Joanne Fedler
Originální název: The reunion
Počet stran: 304
Rok vydání: 2012
Vydání originálu: 2011
Nakladatelství: Jota
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Když se na víkend sejde parta ženských bez dětí a bez manželů, nikdo netuší, jak to celé dopadne…

Jo, Helena, Erika a CJ se seznámily tak dávno, že už si ani nepamatují, kdy to vlastně bylo. Chodily tehdy do stejného mateřského centra a jejich život se točil kolem malých dětí, z nichž už jsou dneska většinou puberťáci s vlastními názory, iPody a hormonálním zemětřesením. Zatímco se některé mámy potýkají s pocitem prázdnoty, jiné tuší, že se konečně budou moci po dlouhé době zase volně nadechnout. Naše hrdinky si s několika novými kamarádkami a spoustou vína a jídla vyrazily na víkend za město. Netrvá dlouho a probírají se chlapi, manželství a děti, důvěrnosti i zranitelná místa. Dojde ale i na hádky a některá přátelství čeká těžká zkouška, když se víkend začne ubírat nečekaným směrem

Něco ke knize
Parta kamarádek se rozhodne vyrazit na víkend pryč od všech svých povinností a každodenního života. Helena pronajme dům a každá si pozve ještě další kamarádku a tak sedm žen čeká víkend plný vína, stížností na děti, svoje tělo, ale i manželství. A i přesto, že jsou kamarádky, některé snad po celý život, dozvídají o ostatních důvěrná tajemství.

Hlavní postavy
Jo  - kniha je vyprávěná z jejího pohledu. Je jí 44let, je dá se říct šťastně vdaná a doma má dvě pubertální děti, syna Aarona a dceru Jamie, která ji dělá velké starosti. Jo je matka, která své děti hodně hlídá a velmi se o ně bojí, proto má možná s nimi takové rozepře.
Helena - 49let, doma čtyři děti a každé ji svým způsobem rozčiluje. Nejstarší Nathan je vegetarián a nejmladší Levi nosí holčičí šaty. Narozdíl od Jo má ale jiný styl výchovy, děti jsou více samostatné a Helena její žádná úzkostlivá matka. Oblíbila jsem si ji, jedna vtipná hláška za druhou a tý ironie.
Erika - 46let, má nadváhu a dvě děti, z nichž jedna je těžce postižená a Erika je matka na plný úvazek a vždy bude. Nejvíce ji trápí to, co s Olivií bude, až tu Erika nebude. Kdo se o ní postará.
CJ - Je rozvedená, dva měsíce má přítele Kitta. Má tři děti a snad jako jediná přiznává možné plastiky a botox. Sama vidí, že stárne a proč být vrásčitá, když existujou plastiky.
Maeve - Je rozvedená a to už hodně dlouho, má ale vztah, kde si chlapa drží lehce od těla. Má už dospělého syna Joana a tak ji nic nebrání v tom, aby cestovala a užívala si života.
Summer - Ta se trochu vymyká kontrole. Je třikrát rozvedená, z každého manželství jedno dítě. Pusu nezavře a hledí dost na vzhled. Ke konci knihy se dozvíte i proč. V životě si toho zažila víc, než se na první pohled může zdát.
Virgina - Je svobodná a bezdětná. Bohužel má předčasně mrtvou dělohu a děti nikdy mít nebude. Ani dírce vajíček se nenašel. Ostatním jejich trable s pubertálními dětmi závidí a občas ji přijdou ostatní ženy nevděčné.

Moje hodnocení a dojmy
Romány pro ženy mám ráda, ale většinou jsou to kýčovité zamilované knihy. Pokud i od téhle čekáte něco ve stylu "A žily spolu šťastně až navěky", tak jste na omylu. Je to spíše kniha ze života. Poukazuje na to, co ženy a především matky musí snášet, co vše obětovaly, co je trápí.
Všechny ženy jsou ve středním věku, doléhá na ně stáří a jejich děti jim to neustále připomínají. Podle nich jsou jejich matky úplně pitomé a nechápavé. Jejich těla nejsou co bývala, celulitida, povislá prsa a břicho. A upřímně, libido už také není to, co bývalo a sex je občas téměř povinností.

Sice je mi 21let, ale knihu jsem si fakt užila. Je velmi dobře napsána, s nadhledem a humorem. Ač je to smutný, že vlastní dítě Vás momentálně nenávidí, tak snad všechny hrdinky knihy si s tím dobře poradí, tedy poradí, prostě mají ten nadhled a trochu ironie, například Helena je naprosto skvělá. Sice je kniha hodně vtipná, každou chvilku mi vykouzlila úsměv na tváří, tak se každou chvilku úsměv ale střídá úzkost a některé postavy litujete. Když Erika mluví o postižené dceři, když se Virginie svěřuje s tím, že děti nikdy mít nebude, nebo když Summer odhalí tajemství, které skrývá od dětství.

Kniha mě velmi mile překvapila, nečekala jsem, že bude až tak dobrá a že mě tolik chytne a já budu hltat stránku za stránkou. Rozhodně mohu knihu doporučit, je to oddechové čtení ze života, které pobaví a donutí Vás se trochu zamyslet. Ovšem pokud je Vám patnáct, nebude to asi to pravé ořechové.


Moc děkuji internetovému knihkupectví knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku. 
Knihu Ženy na tahu si můžete zakoupit přímo na stránkách knihcentrum.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat