Follow Me @Charmedka

11.10.14

Sophie Kinsella - Báječný svět shopaholiků

Spisovatelka: Sophie Kinsella
Originální název: The secret dreamworld of a shopaholics
Série: Shopaholic
Díl: 1
Počet stran: 354
Rok vydání: 2002
Vydání originálu: 2000
Nakladatelství: Metafora
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
ALKOHOLIK nemůže žít bez pití, WORKOHOLIK bez práce a SHOPAHOLIK bez nákupů! Rebecca Bloomwoodová, mile praštěná hrdinka této knihy, je přímo živoucím důkazem shopaholika. Radí lidem, jak nakládat s penězi, ale sama vězí po uších v dluzích. Nedělá totiž nic jiného, než vášnivě nakupuje. Pracuje jako redaktorka v nepříliš známých novinách zaměřených - ta ironie! - na spoření, investování a vůbec rozumné nakládání s financemi. Pokud ale Rebecca něco zoufale neovládá, pak je to právě hospodaření s penězi. Nemůže sedět v kanceláři, aniž by přitom nemyslela na nákupy, nemůže jít po ulici, aby nevešla do obchodu, a nemůže do něho vstoupit, aby něco nekoupila. A protože se jí nadevše líbí pěkné věci a prahne po oblečení světových značek, není divu, že její úvěry a dluhy rostou do nebe a poštovní schránka přetéká stále výhrůžnějšími upomínkami. Začarovaný kruh lží a beznaděje, z něhož zdánlivě není úniku, se rozšiřuje. Nakonec pomůže nečekaná náhoda. Stačí jeden článek v celostátních novinách, jedno šokující pozvání do televize a jeden nepřítel, z něhož se náhle vyklube nejlepší přítel. Vlastně "přítel" možná není to nejlepší slovo. Když totiž dotyčný gentleman konečně pozve Rebeku na večeři, oba zjistí, že čistě náhodou...


Becky pracuje jako poradkyně v investování a spoření, ale zrovna spořivost a šetřivost nejsou vlastnosti, kterými sama oplývá. Její účet je vždy vyčerpán, dokonce hodně pod limit, hotovost v peněžence taky žádná neni.

Peníze u Becky se prostě nedrží. Nedokáže se ovládat, prostě musí nakupovat. Je zadlužená kde se dá a výmluvy proč nesplácí už pomalu docházejí. Pak ale někoho potká a život se začíná trochu měnit.

Sérii Shopaholic prostě miluji, vlastně miluji všechny knihy od Sophie Kinselly, ale tahle série je taková, no prostě citová. Becky jsem si ihned zamilovala, kniha je typický román pro ženy a ještě ke všemu s nákupy.

Taky ráda nakupuju a i když jsem si Becky prostě zamilovala, tak oproti ní mám trochu hranice, ale to nic nemění na tom, že hlavní hrdinka je mi moc sympatická. U knihy se od začátku do konce bavím a čte se téměř sama. V knize krom samotného příběhu najdete i dopisy od bank a odpovědi Becky.

Podle knihy byl natočen i stejnojmený film v hlavní roli s Islou Fischer. Ač většinou knihy bývají lepší, tady je podle mě povedený i film .

Žádné komentáře:

Okomentovat