Follow Me @Charmedka

18.10.14

Richelle Mead - Zlatá lilie

Spisovatel: Richelle Mead  
Originální název: The golden lily
Série: Pokrevní pouta  
Díl: 2.
Počet stran: 328
Rok vydání: 2012
Vydání originálu: 2012
Nakladatelství: Domino
Vazba knihy: Brožovaná
Povinnost, nebo láska? Co zvítězí? Alchymistka Sydney Sageová slouží jako jakýsi most mezi světem vampýrů a lidí: chrání tajemství prvních a životy druhých. Moc ráda by studovala univerzitu, ale místo toho byla vyslána na snobskou střední školu v Palm Springs. Má tam za úkol střežit morojskou princeznu Jill Dragomirovou před zabijáky, kteří chtějí ve světě Morojů rozpoutat válku. Všichni ji považují za skvělou alchymistku, dokonce i ti, kteří o ní dříve pochybovali. Nyní však začíná pochybovat ona sama: opravdu jsou všichni vampýři zvrácené stvůry, anebo je to všechno jinak? Všechno se ještě víc zkomplikuje, když bývalí Strigojové Soňa a Dimitrij zjistí, že právě Sydney by mohla být klíčem k objevení zázračného léku k proměně na Strigoje. A pak Sydney naváže milostný vztah s Braydenem… Má s ním mnoho společného, ale přesto jako by ji stále silněji přitahoval někdo jiný, na koho by kvůli jeho původu neměla ani pomyslet! Co teď? Má se řídit zákony alchymistů, anebo naslouchat hlasu vlastního srdce?

Něco ke knize
I ve druhém díle se ocitáme znovu v Palm Spring, kde se naši Hrdinové vydávají za studenty a snaží se uchránit Jill před nebezpečím. Od doby, kdy Sydney usvědčila Keitha ze zrady, ji ostatní alchymisté považují za oddanou a zodpovědnou alchymistku. Jenže Sydney o ovšem pochybuje, hlavně o sobě a o tom, co ji od mala učili. Dyť ona má k vampýrům mnohem blíže, záleží ji na nich. S Jill se sblížila a na Adrianovi ji také záleží. Zajistila mu studium na škole umění, dělá mu řidiče a neustále se snaží, aby mu zlepšila náladu.
Do města totiž přijela Soňa Karpová a Dimitrij Belikov, kteří se snaží přijít na to, jak zabránit proměně ve Strigoje a jak pracovat s éterem. Přítomnost Dimitrije Adrianovi rozhodně nepřispívá. Jednoho dne na Soňu se Sydney ve městě zaútočí skupina lidí, kteří vědí, že Soňa bývala strigojkou. Co je pravdy na Clarencových řečech o Lovcích vampýrů? A je Soňa v nebezpečí?
Krom práce si ale Sydney najde i čas na zábavu, v kavárně se seznámí s Braydenem. Mají mnoho společného, Sydney si nemusí hrát na něco, co není a skrývat svoji inteligenci, Brayden je totiž stejně inteligentní, ale také stejně nervozní jak ona sama. V randění nemá Sydney žádné zkušenosti.

Moje hodnocení a dojmy
Těžko říct, který díl se mi líbil více, přijde mi, že ve Zlaté lilii je ale více akce. I když je děj hodně předvídatelný, v podstatě hned jsem tušila, kdo za čim má prsty, tak kniha neztrácí na napínavosti. Krom akce, je tu i více humoru, Sydney si mě začíná získávat, v knize je spousta hlášek a to i dokonce od kontroverzní Sydney. Nejvíce ovšem perlí Adrian, jak mi dříve vadil, teď dává knize ten správný říz.
A milovnice Dimitrije si zde přijdou také na své, má tu poměrně dost prostoru a hraje zde výraznou roli, hurá. Zkrátka, stále dávám přednost jemu před Adrianem.

V tomhle díle se navíc setkáváme se zakázanou láskou, na tu přijdete téměř okamžitě, je nám hned jasné, že daná postava cítí něco více, ale až na konci se vysloví. Už jen kvůli tomuhle si musíte přečíst další díl, aby jste věděli, jak to dopadne. Myslím, že tohle ještě bude mít dost nepříjemné následky.

Žádné komentáře:

Okomentovat