Follow Me @Charmedka

17.10.14

Richelle Mead - Vampýrská akademie

Spisovatel: Richelle Mead
Originální název: Vampire Academy
Série: Vampýrská akademie
Díl: 1.
Počet stran: 279
Rok vydání: 2009
Vydání originálu: 2007
Nakladatelství: Domino
Vazba knihy: Brožovaná
Morojská princezna Lissa a její nejlepší kamarádka Rose uprchly ve smrtelném strachu z vampýrské akademie, ale po dvou letech byly vypátrány tajemnými strážci a odvlečeny zpět. Znovu se tak ocitají v obrovském nebezpečí, protože na akademii se mohou pohybovat nebezpeční Strigojové.Ti chtějí Lissu zničit, protože jako jediná dcera urozeného morojského rodu je překážkou jejich plánu na ovládnutí světa vampýrů. Naštěstí je tady ale dhampýrka Rose, v jejichž žilách se smísila krev vampýrů a lidí, takže dokáže zlým Strigojům lépe čelit. V tajemném a ponurém světě akademie ale nebude snadné odolat všem nástrahám a zradám: Lissa bude muset opatrněji využívat svých nadpřirozených schopností, aby nepadla do strigojské pasti, a Rose se musí vzdát velké lásky, aby mohla kamarádku ochránit a za žádných okolností ji nezklamat. Jediné, nač se totiž mohou obě spolehnout, je jejich vzájemné pouto, jejich přátelství

Hlavní postavy
Z anotace je jasné, že existují tři druhy vampýrů - dhampýři, morojové a strigojové. Strigojové jsou vlastně přeměnění morojové, kteří dali přednost nesmrtelnosti, či byli proměněni násilím. Jsou krvelační a bez citu.
Morojové jsou jejich opakem, sice mají magické schopnosti, ale proti ostatním je nevyužívají, tudíž jsou velmi zranitelní.

Hlavními postavami jsou Lissa a Rose. Lissa je královské krve, poslední z roku Dragomirů a jako královská má i ona svého strážce, či mít bude a to nejlepší přítelkyni Rosse. Rosse je sedmnáctiletá dívka, trochu drzá, spontánní s vlastní hlavou a sebevědomím.

Pak tu máme Dimitrije - strážce a trenér Rose. Já si ho prostě zamilovala. :) Co by to bylo za knihu, kdyby se v ní neobjevil alespoň jeden pohledný sympaťák.


Hodnocení a dojmy
Musím přiznat, že ze začátku jsem z knihy byla trochu na rozpacích, všichni ti strigojové, morojové apod až mi z toho šla hlava kolem. Trochu jsem se začala bát, že kniha bude velkym zklamáním, ale...

Po pár stránkách už Vás děj zcela chytne a myslím, že VA je už trochu na lepší úrovní než třeba Upíří deníky či Škola noci, které se mi zdají spíše pro mladší věkovou skupinu, kor co se týče pohledu na "erotické scény"

Po pár stránkách si mě tedy kniha získala a okamžitě jsem se vrhla na další díl. Pokud tedy váháte stále nad přečtením, tak neváhejte, opravdu stojí za to.

Žádné komentáře:

Okomentovat