Follow Me @Charmedka

13.10.14

Phyllis C. Cast - Probuzená

Spisovatelka: Phyllis C. Cast, Kristin Cast
Originální název: Awakened
Série: Škola noci
Díl: 8.
Počet stran: 248
Rok vydání: 2011
Vydání originálu: 2010
Nakladatelství: Knižní klub
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Upírská Nejvyšší rada zbaví Neferet viny a znovu ji stanoví za Velekněžka v Tulská Škole noci. Neferet přísahá pomstu Zoey. Ovládnutí Kaloni je pouze jednou ze zbraní, které chce proti ní použít. Jenže Zoey najde útočiště na ostrově Skye a královna ji připravuje jako svou nástupkyni. Být královnou by přece bylo skvělé, či ne? Proč by se měla vracet do Tulsy? Když ztratila svého lidského manžela Heatha, už nebude, jaká bývala, a možná ani její vztah k oddaným bojovníkovi Starkovi už nebude jako kdysi ... A co Stevie Rae a Rephaim? Krkavec posmešník nedovolí, aby ho využili proti Stevie Rae, jenže jak se zachová, když celý svět včetně Zoey odsuzuje jejich vztah? Zradí svého otce, nebo srdce? Jak daleko sahají hranice přátelství a jaké silné pouta vážou dívčí srdce?

Něco ke knize
Poté, co byla Zoey zachráněna tráví dny na ostrově Skye, kde nachází útočiště. I její bojovník Stark souhlasí s tím, aby na ostrově nějaký čas zůstali. Jenže Neferet přísahá pomstu. Poté, ji rada zbavila viny a znovu jí ustanovila Velekněžkou, začíná spřádat plány, jak Zoey dostat zpět do Školy noci. A jde přes mrtvoly, nic ji není proti srsti. Temnota kolem ní ji stále více pohlcuje a Kalona pod jejím vlivem poslouchá její příkazy.

Rephaim stále více přijímá to, co cítí ke Stevie Rae, proto, když je Kalonou a Neferet nucen využít Stevie Rae jako nástroj pomsty, snaží se nějak získat čas a udělat vše proto, aby ji ochránil. Zasáhlo ho světlo a láká ho stále více než temnota po boku jeho otce Kalony. Je pouze na něm, co si vybere. Stevie Rae navíc musí jejich vztah obhájit přede všemi, kteří vztah odsuzují a Stevie Rae považují za zrádkyni.

Moje hodnocení a dojmy
Osmý díl je opět stejně čtivý jako díl sedmý. Doufám, že to tak bude pokračovat i nadále, jelikož ty předchozí se nedaly vůbec číst, byla to blbost. Teď mě ale série začíná bavit, tak snad to nepůjde zas z kopce. I když je kniha mnohem tenčí než předchozí, stihne se toho odehrát spousta.

Co mě baví je vztah mezi Stevie Rae a krakounem Rephaimem. Já toho zlouna mám snad radši než Starka, jo mám. :D Nechci spoilerovat, ale co jsem nepochopila, tak bylo počínání bohyně Nyx, proč sakra neudělá s Neferet konec? Je to bohyně a zasáhla úplně pitomě.

Ukázka z knihy
Pátravě se na něj zadívala. Pořád hleděl jinam, hlas měl téměř bezvýrazný. Chce snad být drzý? Nechala jeho otázku nezodpovězenou, i když ho dál pozorně zkoumala. "Co se stalo na onom světě? Jak Zoey umřela?"
Pochopila, jak bude znít odpověď, jakmile se jeho jantarové oči konečně střetly s jejíma. Dětinsky si zacpala uši a začala divoce vrtět hlavou, ale stejně slyšela, co řekl, a bylo to, jako by její duši probodl mečem.
"Zoey Redbirdová není mrtvá.
"Vstala a silou vůle se přiměla odtáhnout ruce od uší. Rázným krokem poodešla od Kalony a nevidoucíma očima se zahleděla na lesklou safírovou modř nočního moře. Dýchala pomalu, kontrolovaně, snažila se ovládnout svoje rozbouřené emoce. Když si byla konečně jistá, že dokáže otevřít ústa, aniž přitom začne vztekle vřískat, promluvila.
"Proč? Proč jsi nedokončil svůj úkol?"

Žádné komentáře:

Okomentovat