Follow Me @Charmedka

13.10.14

Lauren Weisberger - Ďábel nosí Pradu

Spisovatel: Lauren Weisberger
Originální název: The Devil wears Prada
Série: Prada
Díl: 1.
Počet stran: 448
Rok vydání: 2013
Vydání originálu: 2003
Nakladatelství: Baronet
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
V závratném světě newyorské módy, kde nepovedený účes může zabít celou vaši kariéru, je časopis Runway vysněným Olympem všech, kdo se jen trochu zajímají o to, jak vyhlížejí. Pod vedením nejmocnější ženy módního průmyslu Mirandy Priestlyové, která mu vládne tvrdou rukou s dokonale pěstěnými nehty, je Runway obávaným testem, jímž musí projít každý, kdo chce v tomto světě něco znamenat. Při plnění svého poslání - učinit z tohoto magazínu módní bibli New Yorku, a tudíž současně celého světa - nepřipustí, aby jí cokoli stálo v cestě. Což se týče i dlouhé řady asistentek, které nesplnily její očekávání. Je to zaměstnání, ve kterém nemůže vydržet nikdo, komu zbyla alespoň špetka sebeúcty - ale zároveň místo, pro něž by miliony mladých Newyorčanek byly ochotny zabíjet. Funkce Mirandiny asistentky by se pro čerstvou absolventku prestižní vysoké školy Andy Sachsovou mohla stát branou do velkého světa módy. V nevýrazném oblečení nesmělé studentky však mezi armádou superštíhlých módních. dračic, křižujících chodby manhattanské centrály časopisu v lodičkách na jehlovém podpatku, působí jako pěst na oko. Miranda má sice celý módní svět obtočený kolem prstu, ale zato jí dělá hrozné potíže najít a udržet si dobrou asistentku. Andy se pro tuhle práci zoufale nehodí. Má však něco, co ostatní adeptky postrádají: Nehodlá se smířit s neúspěchem. Aby se stala nejlepší z nejlepších, musí se změnit podle Mirandiných představ. Brzy umí - k nevelkému nadšení svého přítele - hovořit jako prvotřídní znalkyně moderních trendů, kráčet jako modelka a už si za žádných okolností nesplete Dolceho s Gabbanou.

Něco ke knize
Dalo by se to přirovnat k modní Popelce? Možná. Andy je nevýrazná, módou neposkvrněná šedá myška. Když se naskytne příležitost pracovat u Mirandy Priestlyové, chytne se jí. Ač se na tuhle pozici absolutně nehodí.

Runway je modní časopis, všichni, kteří vůbec vstoupí do budovy působí dojmem modelek, modelů a Andy zcela vybočuje. Je ale ambiciozní a chce dokázat, že na tu práci má. I pokud to znamená od základů se změnit a trpět Mirandiny manýry, ať už se jedná o donášku kafe přesně na minutu, rodinné záležitosti a další věci, které si může dovolit pouze velmi výrazná osobnost.


Moje hodnocení a dojmy

Přiznám se, že nejprve jsem viděla film s Meryl Streepovou a Anne Hathawayovou. Film byla průměrná americká komedie, která nenadchne, ale ani neurazí.

Bohužel kniha je podprůměrná, která spíše unudí. A to je co říct, až na výjimky knihy bývají lepší, ale tady to neplatí. Já se opravdu nudila a pořád čekala, až kniha už bude u konce.

Kniha, která strávila na žebříčku bestsellerů The New York Times plných šest měsíců a byla přeložena do 27 jazyků. Plus dám ale obálce, je zajímavá, mě zaujala a přijde mi originální.

Jak už bylo napsáno, kniha mě akorát nudila. Děj je táhlý, vlastně se tam nic neděje, jsou většinou popisovány jen dojmy a pocity, které mě nebavily číst skoro 350 stránek.

Raději se mrknu na film, než ještě někdy vzít tuto knihu do ruky. Co bych ještě vyčetla, neskutečně moc chyb v překladu, každou chvilku překlep, to mi hrozně vadí a ještě je to poměrně malym písmem psáno, skoro na lupu.

Žádné komentáře:

Okomentovat