Follow Me @Charmedka

13.10.14

Phyllis C. Cast - Označená

Spisovatelka: Phyllis C. Cast, Kristin Cast
Originální název: Marked
Série: Škola noci
Díl: 1
Počet stran: 304
Rok vydání: 2009
Vydání originálu: 2007
Nakladatelství: Knižní klub
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Šestnáctiletá Zoey přichází do Školy noci v americké Tulse. Doufá, že po neshodách v rodině konečně najde místo, kde se bude cítit doma. Ačkoli si ve Škole noci najde skvělé přátele, nezapadne sem. Není totiž obyčejné upírské mládě. Bohyně noci Nyx jí obdařila zvláštními schopnostmi, které jí dávají moc, ale i zodpovědnost. Jako každá puberťačka řeší problémy s kluky, navíc musí obhájit své zásady před nepřátelsky naladěnou elitní skupinou studentů.

Něco ke knize
Zoey je středoškolačka, která zažívá typické teenage problémy. Má přátelé, kluka, ale jednoho dne se jí uplně změní život. V den, kdy se ve škole objeví muž, který ji obdaří znamením, tak zvaně ji označí a Zoey je nucena přesunout se do Školy noci a pomalu se stává upírkou. Studenti této školy  mají na čele znamení, ale znamení Zoey se liší, je stejné, jako mají dospělí upíři. A velkou roli v tom hraje bohyně Nyx, která si Zoey viditelně oblíbila. Naopak s kým si nebude úplně rozumět jsou členky eškolní organizace Dcery temnoty a převážně jejich předsedkyně Afrodita.

Moje hodnocení a dojmy                             
Už po pár stránkách jsem si začla říkat, to nebude úplně ono. A víte proč? Kniha je určená spíše pro 12ti leté teenagery. Ač většina těhlech fantasy knih je určená mladším ročníkům, tak se ale číst dají a mě i v mých 22 letech baví, ale tohle už bylo moc. Výrazy jako tupčím(chápejte tím otce), jsou něco, co mi v knize šíleně vadilo. Od upířích knih nečekám inteligentní čtení, ale čeho je moc...

Jelikož jsem ale už se čtením začla, tak ho i skončila a hodlám dokončit i celou sérii, ač knihy nejsou nijak úžasné. Nejvíc se mi snad líbíobálky. I Upíří deníky jsou lepší jak tohle.

Zajímavost
Jen tak pro zajímavost, nápad napsat tyhle knihy nevzešel z hlavy P.C.Cast,ale z hlavy její manažerky, která přišla s nápadem upíří institutu.Phyllis píše knihy zároveň se svojí dcerou. Být dcera mladší, tak si řeknu, že většina je napsána podle ní.

Ukázka z knihy                             
"Bohyně vstala a ladně ke mně vykročila. Její hlas kreslil do vzduchu kolem nás stříbřité symboly moci. Když ke mně došla, setřela mi slzy a vzala moji tvář do dlaní. Zoey Redbirdová, dcero Noci, jmenuji tě svýma očima a ušima pro současný svět, který se snaží nalézt rovnováhu mezi dobrem a zlem.
"Ale mně je šestnáct! Neumím ani zaparkovat u chodníku! Nemůžu být vašima očima a ušima, nezvládnu to!" Jen se mírně usmála. Jsi starší, než by se podle věku mohlo zdát, ptáčátko. Věř si a sama přijdeš na to, co máš dělat. Ale jedno si pamatuj: temnota není vždy totéž co zlo a stejně tak světlo není vždy poslem dobra. Pak se bohyně Nyx, pradávné vtělení noci, sklonila a políbila mě na čelo. A já jsem ten den už potřetí ztratila vědomí."


Žádné komentáře:

Okomentovat