Follow Me @Charmedka

12.10.14

Laurell K. Hamilton - Zápalné oběti

Spisovatel: Laurell K. Hamilton
Originální název: Burnt offerings
Série: Anita Blake - Lovec upírů
Díl: 7.
Počet stran: 380
Rok vydání: 2010
Vydání originálu: 1998
Nakladatelství: Triton
Vazba knihy: Brožovaná
Zápalné oběti je sedmý díl série Laurell K. Hamiltonové o nekromantce a zákonné popravčí upírů Anitě Blakeové. Ta nikam nechodí beze zbraně a řídí se krédem: „Otázky jsou skvělé, ale jenom pokud znáte odpovědi. Když se na něco zeptáte a odpověď vás zaskočí, vypadáte jako pitomci.“ V průběhu tohoto dílu Anita slíbí účast na vyšetřování útoků pyrokinetického žháře na zákonů dbalou upíří populaci St. Louis a současně se cítí odpovědná za řešení potíží, které způsobila mezi místními lykantropy. Situaci navíc dramaticky komplikuje návštěva upířího koncilu, který přijel vyřešit neobvyklou situaci jejího milence Jean-Claudea. Ten totiž není ochoten zaujmout místo, které se uvolnilo poté, co Anita zabila jednoho z členů koncilu. Stejně jako předchozí díly je i tento plný nečekaných zvratů. Upíři i vlkodlaci jsou v knize vylíčeni stejně barvitě jako lidé, takže můžeme společně s Anitou uvažovat, kdo je tu vlastně ten nejhorší netvor.


Jako vždy, Anita řeší spousty problémů. Velký problém nastává, když do města přijíždí upíří koncil. Koncil, který je postrachem všech upírů a momentálně především Jean-Clauda, kterého chce koncil rovnou nechat popravit za smrt Olivera(Cirkus prokletých). Anita je s Jean-Claudem a Richardem, ač nerada, spoutána znameními, díky kterým je zachránila před smrtí. A také je v Jean-Claudově náručí, když utekla od Richarda poté, co ho přesvědčila, že Marcuse musí zabít. Jenž zabít ve vlkodlačím slovníku znamená asi i rovnou sežrat.

Zároveň řeší problém v leopardí smečce, které zabila jejího vůdce Gabriela. A co problém vyvolání ducha mrtvé vlkodlačice Rainy. A zároveň spolupracuje s policií a hasiči v několika případech žhářství.


"Soucit vás může připravit o život,ale někdy je to to jediné,co z nás dělá lidi."

Anita se trochu mění, je stále silnější, více v životech jak upírů, tak vlkodlaků a leopardolaků. Už neni jen oživovatelka, ale stává se z ní něco více. Přijde mi, že normální život vlastně vůbec nezná. A taky se mění její postoje ke vztahům. Od jednoho chlapa útect hned k dalšímu, je trochu nerozhodná.
Kapitola se žhářstvím je taková, spíše vsuvka na pozadí celé knihy.

Žádné komentáře:

Okomentovat