Follow Me @Charmedka

12.10.14

Laurell K. Hamilton - Provinilé slasti

 Spisovatel: Laurell K. Hamilton
Originální název: Guilty pleasures
Série: Anita Blake - Lovec upírů
Díl: 1.
Počet stran: 246
Rok vydání: 2006
Vydání originálu: 1993
Nakladatelství: Triton, Epocha
Vazba knihy: Brožovaná
Vampyrismus je v USA legální. Za úplatu vám oživovatelé povolají z hrobu zombii dle vašeho výběru. Po některých hřbitovech se potulují ghúlové. Nemrtví by možná měli mít hlasovací právo, ale kdo zastaví ty, kteří začnou zabíjet lidi? Vedlejší zaměstnání oživovatelky Anity Blakeové je právě lov a exekuce odsouzených upírů. Co ale Anita udělá, když je žádána o pomoc při vyšetřování případu několika zavražděných upírů? Upíři jsou přece taky lidi. Nebo ne? Vítejte v St. Louis, ve městě lovců, oživovatelů, lykantropů, vúdú šamanů a lidí, kteří uvízli v síti upířích intrik. Co se skrývá za zavřenými dveřmi Církve věčného života, v podzemí Cirkusu prokletých nebo upířího nočního klubu Provinilé slasti? A když to někdo zjistí, o kolik bude jeho životnost delší než životnost mýdlové kachničky v proudu Missouri.

Legální upíři v USA
V první knize se především seznámíme s tímto světem a hlavní hrdinkou. Anita sice možná působí jako obyčejná křehká žena, ale její dojem může klamat. Pracuje u agentury Oživovatelé inc, spolupracuje s policií a odsouzené upíry likviduje. Anita Blake rozhodně není obyčejná.

První díl nás zavede do striptýzového baru nazvaného Provinilé slasti. Mezi upíry se zabíjí a sama upíří vládkyně má zájem na tom, aby se vyšetřování ujala zrovna Anita. Upírce rozhodně není proti srsti používat jakékoliv metody na dosažení svých cílů, takže přes prvotní odmítnutí, Anita musí souhlasit.


"Já s upíry nechodim,já je zabíjim."


Moje hodnocení
Kniha je zas něco jiného, je to kvalitní fantasy/horor série, kterou jsem si zamilovala, i když první díl je oproti dalším trochu slabší. Zas tolik se tu neděje, spíše se teprve seznamuje s prostředím a postavami.

Už z anotace je trochu poznat, že se nebude jednat o romantickou slaďárnu jako jsou například Upíří deníky apod. Knihy Laurel K. Hamilton jsou plné nadpřirozených bytostí, krve, násilí, ale i sexu.

Co mě na knihách nejvíce zaujalo, samozřejmě, že obálka. Obálky jsou naprosto dokonalý,originální a rozhodně zaujmou. Proto mi nová vydání od Epochy trochu vadí a obálky jsou naproto katastrofální.

Žádné komentáře:

Okomentovat