Follow Me @Charmedka

16.10.14

L. J. Smith - Úkryt | RC review

Spisovatel: L. J. Smith 
Originální název: The asylum
Série: Stefanovy deníky
Díl: 5.
Počet stran: 216
Rok vydání: 2013
Vydání originálu: 2012
Nakladatelství: Fragment
Vazba knihy: Brožovaná
Propadli jste zcela Upířím deníkům? Stefanovy deníky odhalují temné události, které jim předcházely. Příběh dvou znepřátelených bratrů je plný napětí, nečekaných zvratů a touhy.
Po Londýně se šíří zprávy o surových vraždách mladých dívek. Podezření padá na Damona. Společně se Stefanem brzy zjistí, že pomluvy jsou součástí pomsty starého upíra. Jde o trest za smrt mladé upírky Katherine, dávné lásky obou bratrů. Damon a Stefan stojí před sílou a krutostí, na které nestačí. Jejich úkryt už není bezpečný…

Něco ke knize
Stefan a Damon se vracejí zpátky do Londýna, aby si vyřídili účty se starším upírem Samuelem a zachránili nově proměněnou upírku Violet, sestru Cory, která se do Londýna vydává společně s bratry. Problém ovšem je, že po celém Londýně visí fotka Damona coby Jacka Rozparovače. Všichni se musejí skrývat a najít Samuela, zjistit, čeho všeho je schopen a hlavně proč. Jeho nenávist k bratrům se táhne hodně do minulosti...

Stefan se vůbec nezměnil, neustále má potřebu někoho chránit, v předchozím díle to byla Violet, v Úkrytu je to její sestra Cora. Má pocit, že musí ostatním pomáhat, aby odčinil zlo, které páchal v minulosti.
Naopak Damon mi přijde, že se lehce mění k lepšímu, sice si neodpustí ironické poznámky, ale je trochu vidět, že mu záleží na tom, aby všichni v pořádku přežili a to i jeho nenáviděný bratr Stefan. Chovají se teď více jako bratři, tak uvidíme, jak to bude v následujícím díle pokračovat.

Moje hodnocení a dojmy
Stejně jako ostatní knihy, i tady děj navazuje přesně na konec dílu čtvrtého. Bratři jen tak tak unikli smrti a čeká je další dobrodružství. Ovšem tahle výprava je pro mě hrozně nudná. Předchozí díly jsem chválila, bavily mě a já začla Stefanovy deníky považovat za nejlepší sérii od L.J. Smith. Ovšem tohle označení po přečtení tohohle dílu beru zase zpět.

Ono se tam v podstatě po celou dobu knihy nic neděje. Damon, Stefan a Cora se ukrývají někde v podzemním tunelu, občas vylezou ven, aby se dostali blíž k Samuelovi, nebo pro nové oblečení. Párkrát prchnou před rozzuřeným davem, který poznal Damona, ale to je tak všechno. Abych tedy nekřivdila úplně, ještě při plánu, který má Cora, ale to nechci spoilerovat. Něco málo se děje až na posledních stránkách, což je pro mě málo.

Všechny díly, krom prvního jsem hodnotila třemi hvězdičkami, tenhle dostane dvě stejně jako první, ale přesto je o kapánek lepší, ale fakt jen o kapku.

Moc děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat