Follow Me @Charmedka

16.10.14

L. J. Smith - Černá magie | RC review

Spisovatel: L. J. Smith 
Originální název: Spellbinder
Série: Říše temnot
Díl: 3.
Počet stran: 248
Rok vydání: 2013
Vydání originálu: 1996
Nakladatelství: Fragment
Vazba knihy: Brožovaná
Sestřenice Thea a Blaise ovládají magii, ale každá toto umění využívá jinak. Divoká Blaise svádí jen tak pro zábavu své spolužáky, aby je pomocí kouzel dováděla téměř k šílenství. Klidnější Thea se hned první den školy zamiluje do obyčejného chlapce a pokouší se ho získat pomocí bílé magie. Obě poruší zákony Říše temnot, a to se neodpouští. Zachrání se dívky pomocí zakázaných kouzel nebo je čarování zničí? Co je Thea ochotná obětovat své lásce k člověku?

Něco ke knize
Thea a Blaise jsou naprosto rozdílné, jedno je však spojuje, obě jsou čarodějnice. Každá ale svá kouzla používá k něčemu jinému. Thea je rozumná a milá, svými kouzly se snaží léčit a ne příliš na sebe upozorňovat. To ale i za ní zvládá Blaise, která svými kouzly svádí kluky a nutí je dělat vše, co si sama umane. Jenže díky Blaise už byly vyhozeny z několika škol a momentálně žijí u své babičky Hermanové a mají poslední šanci. Jedno klopýtnutí a jdou k tetě Uršule do Kláštera.

Vše se začne koplikovat ale už první den školy, kdy Thea uvidí partu dětí, kteří se snaží zastrašit a hada. Thea samozřejmě neváhá a hadovi chce pomoci, jenže Thee před jedovatým hadem chce pomoci Erik. Během záchrany ho had uštkne a Thea ho nenápadně vyléčí. Erika je Theou okamžitě okouzlen a zamiluje se do ní. Thea ale ví, že to není správně, Říše temnot nedovolí vztah čarodějnice a člověka. Oběma by hrozila smrt. Erika chce ale získat Blaise a to Thea nesmí dopustit, ona sama poznala že jsou s Erikem spřízněné duše. Aby Blaise zastavila, vyrábí různé bylinky a amulety, ale uchýlí se k něčemu většímu, co ale přesně nevyjde a Thea vyvolá ducha čarodějnice, která se chce pomstít za svoji smrt a smrt své rodiny. A Erik začíná něco tušit a to je špatně. O Říši temnot se nesmí žádný člověk dozvědět. Co všechno je Thea schopná obětovat kvůli lásce k člověku?


Moje hodnocení a dojmy
Již třetí díl, který volně navazuje na dva předchozí díly. Tahle série mě baví a stále mám za to, že je nejlepší ze všech, které zatím L.J. Smith napsala. Černá magie se mi líbila více než dva předchozí. Bylo to jednoduché, ale tak krásně naivní, že to nemohlo dopadnout jinak. Láska They a Erika byla v knize tak hezky popsána, sice je Thea poměrně naivní a docela se bojí dělat něco, co přesně neodpovídá pravidlům, ale zároveň není vůbec ufňukaná jak podobné hrdinky a nakonec se ukáže, že odvahy má na rozdávání.

Co mě malinko mrzí, že neměla v knize více prostoru Erikova mladší sestra Róza, která je naprosto skvělá.
Jediný, co mě malinko překvapilo, tak fakt, že i když Erika moc nezná a on ji, tak jsou kvůli sobě ochotní obětovat celý svůj život. To samé Erikova rodina, která hned neznámé dívce nabídne bydlení. Ale jak jsem řekla, pro mě zatím nejhezčí díl. A konec se fakt povedl, Blaise vůbec není hloupá, jak se může zdát.

Moc děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat