Follow Me @Charmedka

16.10.14

L. J. Smith - Tajemství upírů

Spisovatel: L. J. Smith 
Originální název: Secret Vampire
Série: Říše temnot
Díl: 1.
Počet stran: 240
Rok vydání: 2012
Vydání originálu: 1996
Nakladatelství: Fragment
Vazba knihy: Brožovaná
Šestnáctileté Poppy zbývá pár týdnů života. Trpí rakovinou slinivky a není šance na vyléčení. Její dlouholetý přítel James jí nabídne řešení. Tím však poruší přísné zákony Říše temnot a teď ho čeká trest za vyzrazení tajemství a za lásku k člověku. Bude mít Poppy dostatek odvahy, aby se dobrovolně stala upírem? Podaří se jim společně uniknout před nejhorším trestem? První díl tajemné série Říše temnot.

Říše temnot
Říše temnot není říše v pravém slova smyslu. Je to společenství upírů, vlkodlaků, čarodějnic a podobných bytostí. Říše temnot je všude kolem nás, ale lidé o její existenci nemají ani zdání. Má totiž dvě základní pravidla, jejich porušení se trestá smrtí. První pravidlo zní, že žádný člověk se nesmí o říši dozvědět a druhé, žádný člen říše temnot se nesmí zamilovat do člověka.

Něco ke knize
Poppy je bezstarostná studentka, která má před sebou letní prázdniny. Žije s matkou, otčímem a bratrem Phillipem a má nejlepšího kamaráda Jamese. Jenže všechny plány na prázdniny ztroskotají, když ji přepadne křeč v břiše, která ji trápí již nějakou dobu, ale které nevěnovala moc pozornosti. Matka ovšem trvá na tom, že se na ní podívá doktor. Po všemožných testech se Poppy hroutí svět, zbývá ji pár týdnů života. Má rakovinu slinivky, která je v podstatě neléčitelná, šance na uzdravení je téměř nulová.
 
Poppy ale svitne naděje, když ji v nemocnici navštíví James. Na Poppy mu moc záleží a je ochoten obětovat i život. Ukáže ji svoji pravou tvář, upíří tvář a nabídne věčný život. James je konkrétně lamie, což je upír, který se tak už narodil. Přemění Poppy na upíra, tím pádem ji zachrání před rakovou, ale už nikdy nesmí vidět svou rodinu a nikoho, koho zná. Není cena ale moc vysoká?

Moje hodnocení a dojmy
Když jsem viděla, že L.J.Smith vychází další fantasy série, řikala jsem, že to snad není možný. Už jich má tolik a snad ani jedna není dokončená, dokonce to není ani žádná pecka. Ovšem Říše temnot měla poměrně dobré hodnocení, tak jsem na ni byla zvědavá. Trochu mě ale překvapilo, že se nejedná o sérii, kde na sebe díly navazují, ale jsou to pouze volná pokračování.

Hlavní hrdinku Poppy jsem si docela oblíbila. Je to obyčejná, průměrná šestnáctiletá dívka, která se rozhoduje tak nějak přirozeně a přesně tak, jak očekáváte. Ale je mi sympatická, na začátku knihy mi fajn smysl pro humor, který mě bavil. Jako v podobných knihách, ani tady nesmí chybět zamilovanost hlavní hrdinky do playboye Jamese, který i přes to, jak působí, uvnitř k Poppy taky něco cítí.

Tajemství upírů stejně jako ostatní knihy této autorky velmi oddechové čtení, kde můžete úplně vypnout a nemusíte nad dějem příliš přemýšlet, čte se dobře a samo. Přečetla jsem to během jednoho odpoledne.
Pokud další díly budou alespoň tak dobré, jaké tento(druhý takový je, už ho mám přečtený:), tak se nejspíš série zařadí jako nejlepší od L. J. Smith. A navíc ty krásné obálky..

Žádné komentáře:

Okomentovat