Follow Me @Charmedka

16.10.14

L. J. Smith - Spřízněné duše | RC review

Spisovatel: L. J. Smith 
Originální název: Soulmate
Série: Říše temnot
Díl: 6.
Počet stran: 240
Rok vydání: 2013
Vydání originálu: 1997
Nakladatelství: Fragment
Vazba knihy: Brožovaná
Noční můry trápily Hannah odjakživa, pak začala objevovat vzkazy psané jejím písmem, o kterých si nepamatovala, že by je napsala. Navíc vzkazy předpovídající její smrt před sedmnáctými narozeninami.
Pomocí hypnózy se vrací zpět v čase, objevuje svůj minulý život a spolu s ním se z temnoty noří její věčné prokletí i spása - Thierry, její spřízněná duše, upír a pán Říše temnot.

Něco ke knize
Hannah trápí děsivé noční můry a v poslední době i vzkazy, které jsou psány její rukou, ale ona se nepamatuje, že by je psala. Vzkazy jí upozorňují na blížící se smrt, nemá se dožít sedmnáctých narozenin. A k tomu ten zvláštní pocit, že ji někdo sleduje.

Začne navštěvovat psychologa Paula, je těžké se mu se vším svěřit, ale nemá jinou možnost. Paul je lehce skeptický, ještě aby nebyl. Je to psycholog a vše musí mít racionální vysvětlení. Při jedné návštěvě vtrhnou do ordinace dva vlci. První chce Hannah zabít, druhý tmavý jí brání a Hannah už má pocit, že totálně šílí. V hlavě jí nějaký hlásek stále našeptává, co má dělat a radí ji. Objeví se zde záhadný, nádherný chlapík jménem Thierry, ze kterého ji běhá mráz po zádech. Sálá z něj nebezpečí, ale zároveň má Hannah pocit, jako kdyby k ní patřil.

S Paulem se rozhodnou pro hypnózu, která nás zavede až do dávné minulosti. Do pravěku, kdy Hannah byla Hana od Tří řek. Zjišťuje, že prožila spoustu životů a v každém potkala Thierryho, svojí spřízněnou duši. Také krásnou upírku Mayu, která ji před Thierrym varuje. A vždy před sedmnáctými narozeninami zemře.
Čeká ji smrt i v tomhle životě? A komu má věřit, Thierrymu, nebo Maye?

Moje hodnocení a dojmy
Mám z knihy zvláštní pocity. Hned po Lovcích zla mi přijde jako další nejlepší díl, avšak byly zde scény, které mi přišly přetažené za vlasy a spíše humorné a trapné, než čtivé. Hana od Tří řek, podle způsobu vyprávění a popisu by snad nikdo neřekl, že se jedná až o tak dávnou minulost. Zrovna popis tohohle se autorce moc nezdařil, sice hypnóza a přesun do minulosti byl zajímavý a knize to dodalo určitou jiskru, ale myslím, že si s tím mohla L. J. Smith více pohrát, více propracovat.

Zakázaná láska je zde samozřejmě hlavním tématem. Hannah je obyčejný člověk, Thierry upír a jejich láska vždy skončí tragicky, ale vlastně ne kvůli Říši temnot. Na konci knihy nikdo neřeší, zda je Říše temnot potrestá za jejich lásku nebo ne, možná je to tím, že Thierry je pánem téhle říše, no kdo ví. Určitě je všem hned jasné, jak to celé je a že Maya je zde hlavně kvůli tomu, aby Hannah blbla hlavu.
Tragická smrt mi trochu připomíná sérii Andělé, kdy hlavní hrdinka také v každém životě potkává svoji lásku, ale jakmile se políbí, ona umírá.

Série Říše temnot na sebe nenavazuje, avšak objevují se tu postavy z předchozí dílu. Já bych doporučovala číst díly postupně, tak jak vyšly. Zrovna v téhle se zde objeví například Ash, Rashel a Quinn a snad vlastně všichni z předchozí dílů. Přijde i řeč na Kruh úsvitu..Když nepřečtete předchozí díly, nebudete moc vědět o co se jedná a kdo je kdo a to by byla škoda.

Ještě pár slov k obálce. Spřízněné duše dostaly jako první z této série "nálepku" Young adult. Trošku si postěžuji, lehce mě to mrzí, jelikož mi to kazí dojem v knihovně, když najednou jedna obálka vypadá jinak. Tyhle "nálepky" se mi nelíbí.

Moc děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat