Follow Me @Charmedka

09.10.14

L. J. Smith - Probuzení | Mini recenze

Spisovatel: L.J. Smith
Originální název: The awakening
Série: Upíří deníky
Díl: 1.
Počet stran: 248
Rok vydání: 2009
Vydání originálu: 1991
Nakladatelství: Fragment
Vazba knihy: Vázaná
Středoškolačka Elena je dívkou, po níž chlapci touží a které se dívky touží podobat. Jenže krásný a tajemný Stefan se zoufale snaží jejímu kouzlu odolat – stíhá ho temná minulost i vědomí, že jeho pomstychtivý bratr Damon je hrozbou pro každého, ke komu se Stefan přiblíží. Elena si brzy uvědomí, že se ocitla mezi dvěma bratry – a ve velkém nebezpečí.


A dáme si trochu srovnání se seriálem. Stejně jako v seriálu Stefan přijíždí do malého městečka Mystic Falls, nastoupí na zdejší střední školu a hned první den školy si ho všimne Elena. V seriálu krásná dívka, milá a přátelská. Ovšem v knize namyšlená a panovačná mrcha, která dostane vše, po čem touží, zvlášť pokud jde o kluky.

Když si usmyslí, že dostane Stefane, tak ho prostě dostane, i přesto, že Stefan se snaží odolat.
Stefan chce Elenu ochránit, snaží se odolat, až nakonec ji přizná, co je zač - je upír.
Poté, co se Stefan objeví ve městě začne docházet ke zvláštním událostem, zvláště co se násilí týče. Náhoda rozhodně ne.

Stefan má bratra, v době renesance se oba zamilovali do krásné upírky Katherine, Katherine milovala oba, ale zamilovanost obou bratrů vedla nakonec k její smrti. Katherine ale ještě před smrtí zvládla oba bratry proměnit v nesmrtelné. O několik století později se situace mezi nepřátelenými bratry má opakovat.

Já musím přiznat, že mě kniha zklamala, jediné plus vidím v tom, že kniha končí v tom nejlepším, takže druhý díl si musíte přečíst co nejdříve, aby jste věděli, jak to bude pokračovat. Kniha mi přijde, že je hodně jednoduše psaná, spíše pro mladší ročníky a se seriálem se nedá vůbec srovnávat.

Kniha je obohacena o Eleniny zápisky v deníčku, který najednou zmizí a tajemství mohou být vyzrazena.

Žádné komentáře:

Okomentovat