Follow Me @Charmedka

16.10.14

L. J. Smith - Tajemný anděl | RC review

Spisovatel: L. J. Smith 
Originální název: Dark Angel
Série: Říše temnot
Díl: 4.
Počet stran: 208
Rok vydání: 2013
Vydání originálu: 1996
Nakladatelství: Fragment
Vazba knihy: Brožovaná
Šestnáctiletou Gillian zachrání před jistou smrtí podivný anděl. Stává se jejím strážcem a s jeho pomocí se dříve nevýrazná dívka stane atraktivní a populární. Vše je perfektní. Alespoň do chvíle, než začne tajemná bytost klást podivné požadavky. Co je zač tento anděl? A co ho přivedlo z onoho světa? Gillian a jejím blízkým hrozí nebezpečí. Jak bytost dostat zpátky tam, odkud přišla?


Něco ke knize
Příběh začíná v den, kdy Gillian cestou ze školy zaslechne v lese dětský pláč a vydá se za ní. Žádné dítě ale nenajde, místo toho spadne do ledového potoka, ale i když se z něj šťastnou náhodou dostane, docházejí ji síly a začíná mrznout. Její duše se dostane mimo tělo a ona ví, že umírá. Ocitne se na krásné louce, kde k ní promluví postava, nádherný anděl, který ji dá na výběr. Nebyl ještě její čas, proto se může rozhodnout pro smrt, nebo vrácení se do života. Gillian dlouho váhá, její život nestál za nic, z mámy se stala alkoholička a blázen s halucinacemi a ona sama není taková, jaká by chtěla být. Chtěla by být populární a oblíbená, místo toho je šedá myška. Nakonec se ale rozhodne pro život, když se vrátí do těla, anděl ji nabádá, kam se vydat, aby se zachránila. Dostane se k silnici, kde ji zachrání kluk ze školy, jménem David, který se Gillian hodně líbí.

Tajemný anděl ale nezmizel, začíná se objevovat Gillian v hlavě a začíná ji radit, co má dělat a jak se chovat. Z nevýrazné myšky se stává atraktivní a oblíbená holka. Kluci po ní šílí a holky se s ní chtějí přátelit. Dokonce David o ní začne jevit zájem. Je tu ale Tanya, Davidova nyní již bývalá přítelkyně, která chce Davidovi zničit život. Od Anděla se Gillian dovídá, že pochází z čarodějnického klanu Ohnivých žen, je Harmanová. Těžko tomu věřit, ona a čarodějnice. A se svou mocí může Tanye překazit plány. Jenže rady se zvrtnou a Tanye hrozí amputace ruky.
Gillian začíná být zoufalá, anděl má stále větší nároky a Gillian stále větší pocit, že to není v pořádku. Zvláště v moment, kdy si anděl myslí, že jsou spřízněné duše a chce, aby David zemřel...

Moje hodnocení a dojmy
Čtvrtý díl byl lehce odlišný od předchozích dílů. Ve všech totiž příběh začínal, když se nějaká bytost z Říše temnot zamilovala do člověka. Gillian se sice zamiluje do člověka, ale o nějaké Říši temnot nemá ani zdání a v knize není ani pak vysvětleno nebo nějak objasněno to, zda Gill může s Davidem pak zůstat a co s ní bude, když zjistila, že pochází z generace čarodějnic. O tohle Smith knihu ochudila, přitom pro mě to je zásadní otázka, co bude dál..


Jako zakázanou lásku tu lze možná brát tu od anděla. Anděl již nepatří do tohoto světa a Gillian musí přijít na to, co je zač a a hlavně o co mu jde. Setkáme se tu dokonce s upírem Ashem, kterého jistě znáte, pokud jste četly první díly.

Akce se tu moc nedočkáte, děj plyne tak volně a pomalu. Největší napětí můžete očekávat na začátku, kdy Gillian začne umírat a pak ke konci, když přichází na to, kdo je její tak zvaný strážný anděl a jak mu pomoci, aby odešel. Gillian mi jako postava nijak sympatická nebyla, je naivní a touží po něčem, co nemá. Možná popularita ji zaslepí a ona věří všemu, co ji anděl napovídá, i když je zjevné, že nic dobrého z toho nekouká. Oči ji otevře až přání anděla, aby David zemřel.

Předchozí díl Černá magie jsem vychvalovala s tím, že je to zatím nejlepší díl. Čtvrtý zas lehce klesá a nedosahuje takových hodnot a čtivosti dílu třetího.

Moc děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat