Follow Me @Charmedka

12.10.14

Jennifer Weiner - Zná ji jako svý boty | Mini recenze

Spisovatel: Jennifer Weiner
Originální název: In her shoes
Počet stran: 430
Rok vydání: 2005
Vydání originálu: 2003
Nakladatelství: Metafora
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Příběh dvou sester před třicítkou, které k sobě nacházejí cestu přes schválnosti současnosti a traumata z minulosti. Sestry Maggie a Rose nemají zdánlivě vůbec nic společného. Rose vystudovala Princeton, pracuje v přední právnické firmě, je zodpovědná, leč neatraktivní. Maggie střední školu dokončila s odřenýma ušima, vyhovující zaměstnání dosud nenašla a své sestře je ztřeštěnou, sobeckou a většinou parazitující zátěží, ale je krásná a svého vzhledu umí zneužívat. Poté, co kromě sestřiných bot či peněz použije Maggie i jejího přítele, se sestry definitivně rozejdou. Ale právě tímto momentem se nastartuje proces velké proměny obou žen. Autorka obratně vytváří hrdinku, s níž se mohou čtenářky snadno ztotožnit;- její zklamání, traumata i obavy jsou přesvědčivé a proces vyzrávání obou protagonistek nikdy nepřekročí míru uvěřitelnosti. Mužské postavy jsou poněkud plošší, ale o ně tolik nejde, ty příběh pouze dokreslují - autorka ví, že píše pro ženy.


Kniha, která nic moc nezaujme, ale ani neurazí. Je to spíše oddechovka k vodě.
Příběh o dvou sestrách, které mají společnou jen velikost bot. Rose je upjatá, pracovitá, velmi zodpovědná žena, které zábava moc neříká. Za to Maggie je úplný opak, divoká, ztřeštěná a slovo odpovědnost ji moc neříká.

Rose poskytne Maggie dočasně střechu nad hlavou a Maggie se odvděčí tak, že se vyspí se sestry přítelem. Z bytu je vyhozena a jediná možnost, kam může jít je k babičce. A právě tahle situace obě ženy donutí se zamyslet nad svým životem a něco pořádně změnit. Ať už přístup k životu, názory, nebo i vztah k sestře.

Podle knihy je natočen stejnojmený film v hlavní roli s Cameron Diaz a Tonni Collet. I obálka knihy má filmový motiv. Film s knihou je totožný. Nudilo mě obojí.

Žádné komentáře:

Okomentovat