Follow Me @Charmedka

17.10.14

Cecelia Ahern - Díky za vzpomínky

Spisovatel: Cecelia Ahern
Originální název: Thanks for the memories
Počet stran: 340
Rok vydání: 2009
Vydání originálu: 2008
Nakladatelství: BB art
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Dva osudy lidí z opačných konců světa Joyce Conwayovou pronásledují zvláštní vzpomínky - v duchu vidí uzoučké dlážděné uličky v Paříži, kterou nikdy nenavštívila. A noc co noc se jí zdá o neznámé blonďaté dívence. Tento pocit pokračuje i po propuštění z nemocnice, kde bojovala o život po strašlivé nehodě. Zůstala naživu, ale její manželství se po této události ocitlo v troskách. Justin Hitchcock je rozvedený, opuštěný nepokojný muž. Po příjezdu do Dublinu, kde má přednášet o umění, se stane dárcem krve. Jednoho dne Justin dostane košíček muffinů s lístkem, na kterém je napsáno pouze jediné slovo: Díky. Zakrátko následují další pozornosti. Justin se rozhodne neznámého odesílatele vypátrat a výsledky tohoto pátrání mu navždy změní život.

Něco ke knize
Představte si, že máte v hlavě vzpomínky, které ale nepatří Vám. Vzpomínáte si na místa, kde jste v živote nebyli, znáte osoby, které jste v životě nepotkali.

Přesně to se stane Joyce, kdy po strašné nehodě je propuštěná z nemocnice. Justin je muž, jehož život momentálně není procházka růžovým sadem. Je rozvedený, sám a frustrovaný. V Dublinu, kde je pracovně se rozhodne darovat krev a tato událost mu změní život, stejně jako Joyce.

Moje hodnocení a dojmy
Knížka je sice nereálná, ale to vůbec nevadí. Je vtipně napsána, je čtivá, přesně taková, jakou od Cecelie Ahernové očekáváte. Vzpomínky, které sdílíte s další osobou pomocí darované krve, opravdu originální a zajímavý nápad.

V knize najdete dojemný příběh mezi Joyce a jejím otcem, ale i vtipné momenty a co víc, i trochu té romantiky.

Co bych ale vytkla je konec, je moc takový...No uspěchaný, žádné napětí, očekávání, prostě najednou bum a je to. To, že je poměrně jasné, jak to skončí by mi tolik nevadilo jako to, že prostě má hrozně rychlý spád.
Ale i přes zklamání na konci se kniha řadí mezi ty lepší od této autorky. A co se týče obálky, ta je kouzelná. Krásně barevná, romantická. Úplně mě uchvátila.

Žádné komentáře:

Okomentovat