Follow Me @Charmedka

12.10.14

Carrie Ryan - Vlny zmítané smrtí

Spisovatel: Carrie Ryan
Originální název: The dead-tossed waves
Série: Les rukou a zubů
Díl: 2.
Počet stran: 424
Rok vydání: 2012
Vydání originálu: 2010
Nakladatelství: Mladá fronta
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Gábi vede klidný život v bezpečí svého městečka u moře, za hradbou. Nechává přátele snít o Temném Městě na pobřeží a sama vše jen pozoruje z majáku. Nic jiného než domov nikdy nepoznala. Nic jiného ke štěstí ani nepotřebuje. Ale život po Návratu nemůže být bezpečný. Existují nebezpečí, která ani hradba nezastaví. Gabrielina matka si myslela, že svá tajemství nechala v Lese rukou a zubů, ale tajemství v jejich světě nezůstávají pohřbena – stejně jako mrtví. Gabrielin svět se začíná hroutit. Jeden večer za hradbou… Jeden kluk, kterého Gábi znala odjakživa, a jeden zahalený tajemstvím… Jeden okamžik nepozornosti, a půlka Gabrieliny generace je mrtvá, druhá půlka uvězněná. Gábi ví jediné: Jestliže má ještě doufat v budoucnost, musí se postavit lesu z matčiny minulosti.

Něco ke knize
Volné pokračování Lesu rukou a zubů. Děj se odehrává o několik let později.
Mary našla svůj vysněný oceán, žije ve Vistě, kde stráží maják před vyplavenými nečistými, nebo-li v této knize Mudo, se svojí dcerou Gabrielou.
Gabriela narozdíl od své matky Mary nemusí celý život žít ve strachu z nečistých, Vista je mnohem bezpečnější a ani ona, ani její přátelé netuší, jak Mudo jsou nebezpeční. 

To se ale dozvědí,  když se rozhodnou přelézt hradby, jejich život se změní.Gabriela sice přelézt nechce, ale Catcher, do kterého je zamilovaná ji předsvědčí. Mudo je napadnou, někteří nepřežijí a ti co ano, budou potrestáni.
Gabriela se ale trestu vyhne, jelikož po útoku se ukryje a starší na ni nepřijdou. Její přátelé, kteří čekají na trest ji neprozradí, ale chtějí, aby našla raněného Catchera, který utekl za hradby.

Gabriele se mění celý život, do ted žila v bezpečí za hradbami, po ničem jiném netoužila a ted musí opustit bezpečí domova.

Moje hodnocení a dojmy
Pro mě byl tento díl slabší, možná to bylo hlavní hrdinkou, která mi byla mnohem méně sympatická než Mary, její matka. Gabriela je hodná holčička, která zná jen domov, nikde jinde nebyla a ani být nechtěla, narozdíl od své matky, která byla odvážná, šla za svým snem a věřila mu. Gabriela je, no strašpytel.

Kniha je opět psána první osobou, tentokrát z pohledu Gabriely a jako první díl má nádhernou obálku a zdobené stránky. Jedná se o volné pokračování, přesto myslím, že je třeba první díl přečíst. Sice se chytnete i bez něj, ale byla by škoda o první díl přijít.

Žádné komentáře:

Okomentovat