Follow Me @Charmedka

12.10.14

Carrie Ryan - Les rukou a zubů

Spisovatel: Carrie Ryan
Originální název: The forest of hands and teeth
Série: Les rukou a zubů
Díl: 1.
Počet stran: 320
Rok vydání: 2011
Vydání originálu: 2009
Nakladatelství: Mladá fronta
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Mary žije v uzavřené vesnici. Její svět se řídí prostými zákonitostmi: musí poslouchat pravidla církevního Sesterstva, nesmí se přibližovat k plotu, za kterým - v Lese zubů a rukou - žijí Nečistí,kteří svým kousnutím promění člověka v chodící mrtvolu. Když Sesterstvo rozhodne, že se provdá za muže, kterého jí určili, Mary musí poslechnout, přestože se zamilovala do zraněného Travise.Pak ale Nečistí proniknou do vesnice, a Mary v nastalém zmatku prchá společně s Travisem, svým snoubencem Harrym, kamarádkou Cass i bratrem Jedem a jeho ženou dál do zapovězeného lesa.Touží dostat se k vysněnému oceánu, dál za les a Nečisté, do světa, který tam venku přece musí někde být.

Něco ke knize
Jak je psáno v anotaci, Mary žije v uzavřené vesnici,která je obehnána plotem. Za plotem se nachází les ve kterém žijí Nečistí, nečistí jsou vlastně nemrtví, jednoduše řečeno zombie.Vesnice žije v domnění, že jsou posledními lidmi na světě.
Mary žije poklidně se svojí matkou, která ji od mala vypráví o oceánu, který je někde tam venku. Jednoho dne ale její matka za plotem spatří svého mrtvého muže a nesmíří se s tím a rozhodne se vydat za plot a stát se též nečistou. Z Mary se stává sirotek a je nucená dát se k Sesterstvu. To je je spolek, který drží vesnici pohromadě. V katedrále pečuje o zraněného Travise, do kterého se zamiluje, ale Sesterstvo ji ovšem zaslíbí jeho bratrovi Harrymu. V katedrále se také seznámí s dívkou Gabriellou, od které se dozví, že přichází zvenčí. V Katedrále zjišťuje hrozná tajemství, která Sesterstvo tají a snaží se skrýt.

Plot je narušen, nečistí se dostali do vesnici a Mary s přáteli musí utéct. Vydávají se do lesa, do světa plného nebezpečí, kde všude číhají nečistí. Navíc je pronásleduje Rychlá (nečistá, ale mnohem rychlejší než všechny ostatní), dívka v červené vestě, se kterou se seznámila v katedrále.


Moje hodnocení a dojmy
Je psána v první osobě, z pohledu Mary. Kniha má určitě zajímavý nápad, vesnice, kde mimo ni číhají nečistí. Mary je sympatická dívka,odvážná, která se odmítá smířit s představou, že jiní lidé už nežijí, že oceán, o kterém ji vyprávěla matka není skutečný.

Je to něco trochu jiného než spousta fantasy knih s upírama, proto jsem byla z knihy nadšená. Nemohla jsem se od ní odtrhnout a po přečtení se nemohla dočkat dalšího dílu, jelikož končí opravdu napínavě.

1 komentář:

  1. Les rukou a zubů je naprosto úžasná knížka a souhlasím s tebou, že to konečně není upířina, ale jiná fantasy.
    Super recenze!

    OdpovědětVymazat