Follow Me @Charmedka

12.10.14

Candace Bushnell - Dům na Páté avenue

Spisovatel: Candace Bushnell
Originální název: One fifth avenue
Počet stran: 440
Rok vydání: 2009
Vydání originálu: 2008
Nakladatelství: BB/art
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Dům č. 1 na Páté avenue, majestátní budova ve stylu art deco, která se tyčí nad Washingtonovým náměstím a pyšně vévodí jedné z nejstarších a nejnoblesnějších oblastí na Manhattanu, je zcela výjimečný. Zájemci o trvalé bydliště na této výlučné adrese si vstup do takzvané Jedničky musí tvrdě vybojovat – ať zcela prozaickou koupí bytu, nebo jiným, méně čestným způsobem. Pro hrdinky románu Candace Bushnellové je zmíněná historická budova nezbytností jejich existence a klíčem k privilegovanému postavení.
Pod její střechou se odehrávají a prolínají osudy stárnoucí sloupkařky společenské rubriky, bývalé slavné hollywoodské herečky, dvaadvacetileté příživnice, manželky pohádkově bohatého matematika, dvou víceméně úspěšných spisovatelů, zatrpklé a závistivé někdejší počítačové odbornice a jejího třináctiletého syna. Přestože žádnému zdánlivě nic nechybí, ani jeden není se svým životem spokojený, a postupně každý zjišťuje, že ke štěstí zdaleka nestačí jen přepychový byt

Něco ke knize
Představte si, že máte peníze, moře peněz a můžete mít vše, po čem Vaše srdce zatouží. Pokud tolik peněz opravdu máte, pak rozhodně chcete bydlet na Páté Avenue v č.1. Dům obývají spisovatelé, sloupařky, herečky až po zlatokopku, která se za každou cenu snaží dostat mezi smetánku.

Dům je historická budova, jeho majitelé si na něm zakládají a dostat byt není tak jednoduché. A přestavit byt už vůbec. Dům má určitá pravidla, na kterých obyvatelé trvají a pokud pravidla porušujete, sousedské vztahy nebudou dobré.
Problémy nastávají, když se uvolní nejluxusnější byt v domě, kdo ho dostane? O byt je velký zájem.
Každý obyvatel má svoje starosti, osobní zkušenosti a problémy a to, že dům je unikátní a jeho obytatelé též dokazuje i to, že je v domě nalezen ztracený muzejní exponát...

Moje hodnocení a dojmy
Kniha mě zaujala především obálkou, tu musím pochválit, líbí se mi a přesně po takových koukám v knihkupectví. Barevné, pozitivní..Od Candace Bushnell jsem četla už více knih a jediná, která se mi zatím líbila byla Džungle rtěnek. Proto jsem tuhle docela odkládala, ale mile mě překvapila. Vůbec není špatná, je to klasický román pro ženy ze světa bohaté smetánky.

Intriky, peníze, závist, ale i láska či odplata, to vše tu najdete. Každý má nějaké tajemství, svoji třináctou komnatu, ale nakonec i záporná postava je vykreslena v lepším světle.

Možná budete mít ze začátku problém se zapamtovánim postav. Je jich tam poměrně dost a jsou si docela podobné. I na stý stránce jsem se přistihla, že vlastně vůbec nevím, kdo je osoba, o který momentálně čtu. Tohle na knihách nemám tak ráda, když se pletou postavy. Časem se ale už určitě zorientujete, ale nezaručuji, že Vám nějaká postava vyloženě přiroste k srdci.

Pokud máte rády oddechové čtení, romány pro ženy, ale zase ne kýčovitou romantiku, tak knihu doporučuji. Četla se dobře, bavila mě a jako oddechová četba není špatná.

Žádné komentáře:

Okomentovat