Follow Me @Charmedka

17.10.14

Allison Pearson - Nechápu,jak to dokáže

Spisovatel: Allison Pearson
Originální název: I don´t know how she does it
Počet stran: 408
Rok vydání: 2011
Vydání originálu: 2002
Nakladatelství: XYZ
Vazba knihy: Vázaná s přebalem


Vtipný, originální a přitom realistický román líčí osudy současné zaměstnané ženy, matky dvou malých dětí, která se pokouší spojit svou náročnou kariéru s péčí o rodinu. Kate Reddyová svádí neustálý souboj s časem, aby mezi svými pracovními povinnostmi také někdy viděla své děti, nemluvě o manželovi. Tato svěží, zajímavá a zábavná kniha přináší množství situací "přímo ze života", ve kterých se pozná mnoho českých čtenářek.


Dokonalá matka i pracující žena
Kate je vlastně workoholička, má doma dvě děti, manžela, ale většinu času tráví v práci. Pracuje na plný úvazek, o děti se stará především její manžel a chůva. Neustále odlétá do zahraničí, neví co je volný čas. Krom nedostatku volného času se ale potýká i s obviňující názory ostatních matek a žen, kterých se zrovnoprávnění můžu a žen nijak nedotklo a jejich denní náplní je starost o domácnost a rodinu. Kate je pravý opak, pracující žena.

Co ale dělat, když si najednou Kate uvědomí, že děti nebudou malé napořád a občas má pocit, že mají větší vztah k chůvě, než k vlastní matce? Musí se rozhodnout - práce, nebo rodina.

Má pocit, že všechno musí zvládat sama, co si neudělá sama, nikdo jinej to neudělá, manžel není takový perfektcionista jak ona. Na scéně se ale objeví velmi sympatický klient, se kterým si Kate rozumí, jak osobně, tak prostřednictvím mailů.

A tady nastává další konflikt, opravdu se zamilovala, nebo je to jen chvilkový poblouznění.
Kate má sice poměrně dokonalého muže, který se stará o děti a domácnost, ale ten není taky ochotný tolerovat úplně všechno, jeho manželka je stále v práci a to i když je doma, v duchu stále pracuje...


 "Kdyby to bylo snadné, muži by to dělali taky."

Moje hodnocení a dojmy
Kniha je velmi humorně pojatá, je psána z pohledu Kate. Její vtipné poznámky Vám vykouzlí úsměv na rtech.
Nemyslím, že knížka je určena pouze ženám, které jsou schopné se do Kate vcítit. Mě osobně je 22let a z knihy jsem byla nadšená. Každou chvíli jsem se smála a příjemně mě překvapila.

Kniha se stala předlohou ke stejnojmenému filmu, v hlavní roli se Sarah Jessicou Parker.

Žádné komentáře:

Okomentovat