Follow Me @Charmedka

28.07.24

Daniel Aubrey - Ostrov temnoty | RC review


Spisovatel: Daniel Aubrey
Originální název: Dark Island
Série: Orkney Mysteries
Díl: 1.
Počet stran: 328
Rok vydání: 2024
Vydání originálu: 2024
Nakladatelství: Bourdon
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Zima na skotských Orknejích. Šest hodin denního světla. A tma přeje vrahovi. Když bouře vyplaví na skalnaté pobřeží Orknejí kostry dvou dávno pohřešovaných teenagerů, je to pro reportérku Freyu intenzivní začátek nové kariéry. Osud jí přihrál téma, které má pro místní týdeník investigativně zpracovat hned poté, co se vrátila na rodné ostrovy s odhodláním znovu najít sebe sama po bolestném odchodu z Glasgow.

Při vyšetřování má Freya spolupracovat s ostřílenou starší reportérkou Gill. Jednání s ní i s ostatními lidmi jí sice ztěžuje porucha autistického spektra, nicméně vzápětí se ukazuje, že jinakost může být v praxi výhodná: podobně jako Sherlock Holmes vnímá Freya věci v netušených detailech a souvislostech.

Domů se však vrátila v nejhorší možný čas. Hrůzný nález ostatků mladých milenců otevřel staré rány a vrhá světlo na minulost, kterou nikdo z uzavřené ostrovní komunity nemíní světu přiznat. Freyina posedlost vypátrat pravdu promění novinářskou rutinu ve hru kočky s myší v temnotě tak husté, že by se dala krájet. Každé další odhalené tajemství ohrožuje její práci i rodinu a zaměřuje pozornost pachatele na příští oběť. Freya tak nutně stojí před otázkou, zda je důležitější odhalit spiknutí, nebo zůstat naživu.



Krimi a thrillery mám moc ráda, proto mě novinka z nakladatelství Bourdon nenechala chladnou a já se chutí pustila do detektivního příběhu.

Kniha nás zavede na Orkneje, skotský ostrov, kde je zima ještě pošmurnější a temnější, než jinde. Právě tady se po bouři najdou ostatky dvou lidí, kostry jsou již staré a vypadá to, že by se mohlo jednat o dávný případ dvou ztracených teenagerů.

Právě v tuhle dobu se na Orkneje vrací ambiciozní novinářka Freya, která tu vyrůstala a s obětmi se znala, o to více je případ osobní. Co se tehdy stalo a kdo by chtěl smrt středoškoláků?

Začátek knihy je plný detailů, autor nás seznamuje s ostrovem a jeho obyvateli, jak to tak bývá, každé maloměsto má svou mentalitu a kostlivce ve skříni. Spousta postav v roli vyšetřovatelů a novinářů...

Ale hlavně, máme tu hlavní hrdinku Freyu, která je hodně zajímavým a osobitým charakterem, přiznávám, dlouho jsem si na ní zvykala a ani po přečtení knihy nedokážu říct, zda se mi líbí. Frey je ambiciozní, snaživá a velmi chytrá a všímavá. Vlastně jsem kolikrát spíše měla pocit, že je vyšetřovatelkou a ne novinářkou. Freya se obává, že trpí autismem, má spoustu jasných znaků, v knize se opakují neustále její rituály, když je nervozní, bývá výbušná a kolikrát na mě působila sobecky.

Ostatní postavy mi přišly takové nijaké, autor se zaměřil primárně na Freyu.

Určitě se jedná o zajímavý příběh, detektivní zápletka dobře promyšlená, zapeklitá, konec jsem vážně nečekala, ale bohužel se kniha docela táhla a měla hluchá místa. Jedná se teda o první díl série, tak doufám, že se dočkáme dalších dílů a věřím, že tentokrát už se čtenář zvládne lépe naladit na netradiční hrdinku a vyprávění.
Moc děkuji nakladatelství Bourdon za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde. 

Žádné komentáře:

Okomentovat