Follow Me @Charmedka

21.05.24

Darynda Jones - Čtvrtý hrob pod nohama


Spisovatel: Darynda Jones
Originální název: Fourth Grave Beneath My Feet
Série: Charley Davidson
Díl: 4.
Počet stran: 376
Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 2012
Nakladatelství: Beta
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Být Smrtkou je někdy vážně otrava. A protože se vyšetřovatelce Charley Davidsonové její poslední případ pořádně zamotal, vzala si volno, aby se mohla naplno věnovat sebelítosti. Když jí ale na dveře zaklepe žena, která je přesvědčená, že se ji někdo snaží zabít, musí Charley znovu vyrazit do boje... nebo se aspoň obléknout a učesat. Horší je, že sexy syn Satanův, Reyes Farrow, zmizel z Charleyina života, ale Charley není schopna na něho zapomenout.





Po přečtení třetího dílu jsem se záhy vrhla na pokračování a to s velkým nadšením, protože Charley je jedna z nejsympatičtějších knižních postav. Čtvrtý hrob pod nohama navazuje přesně tam, kde skončil předchozí díl.

Charley po posledním událostech, kdy byla mučena, trpí silnou posttraumatickou poruchou, přestala pracovat jako soukromé očko, zavřela se doma v obýváku a společnost ji dělá televizní ovladač a telefon, ze kterého objednává ve velkém věci z teleshoppingu. Jenže peníze dochází a protože je na ní závislá i kamarádka a sousedka Cookie, musí se Charley vzchopit.

A příležitost vrátit se zpět do sedla na sebe nenechá dlouho čekat. Charley navštíví mladá žena z vlivné rodiny s prosbou o pomoc, věří tomu, že jí jde o život a že napřirozené síly ji provázejí od dětství. Do toho ve městě řádí žhář a Charley tuší, o koho by se mohlo jednat.

A jak je čtenář zvyklý, Charley není troškař a musí si toho nabrat na bedra rovnou tunu. Reyes, sexy Satanův syn, ji sice zmizel ze života, ale v mysli je pořád. K tomu se skupinka démonů snaží Charley použít jako bránu do nebe.

Kniha je opět nabitá akcí, Charley má starostí nad hlavu a tak problém střídá další problém, rozhodně se nebude nudit ona, ani čtenář. Ono to možná může působit překombinovaně, ale mně to vlastně vůbec neruší a tak nějak to vše k sobě pasuje a sedá si.

Charley je velmi silná postava sršící vtipnými hláškami, neskutečným sarkasmem, avšak kvůli tomu, co se jí stalo, je v tomto dílu Charley více pochmutná. Sice má trefné odpovědi stále na vše, ale kniha je více temnější a život hlavní hrdinky je najednou opravdovější, ne jen hromada srandy.

Série Charley Davidson je za mě jedna z nejlepších urban fantasy, bohužel další díly u nás již nevyšly a mě to strašně mrzí, protože zrovna tady je to škoda. Nezbývá než přečíst si v originále, nebo doufat, že třeba sérii převezme někdo jiný.

Žádné komentáře:

Okomentovat