Follow Me @Charmedka

26.03.24

Angie Thomas - Vypálená nenávist


Spisovatel: Angie Thomas
Originální název: The Hate U Give
Počet stran:
384
Rok vydání: 2018
Vydání originálu: 2017
Nakladatelství: Yoli
Vazba knihy: Brožovaná

Šestnáctiletá Starr Carterová balancuje mezi dvěma světy: jedním z nich, je chudinská čtvrť, ve které bydlí, druhým luxusní střední škola, kterou navštěvuje. Už tak to nemá jednoduché, jednoho večera se ale stane svědkem tragické události. Střetu s policií, při němž je zastřelen její nejlepší kamarád Khalil. Když se ukáže, že Khalil byl neozbrojený, z celé události se stává mediální senzace.
Jediný, kdo dokáže s jistotou odpovědět na otázku, co se ten večer přihodilo, je Starr. Její svědectví však může mít fatální následky nejen pro její okolí, ale i pro ni samotnou.



Hlavní hrdinkou je šestnáctiletá Starr, která vlastně žije dva životy. Vyrůstá v chudinské černošské čtvrti, na druhé straně studuje prestižní univerzitu, na které svým vzhledem vyčnívá. Je součástí obou světů, zároveň ji nebere pořádně ani jeden.

Příběh začíná na party, kde se Starr potká se svým kamarádem z dětství, Khalilem. Party ani jednoho z nich nebaví a tak oslavu opustí. Při cestě je zastaví bílý policista, žádný důvod k zastavení, žádný důvod chtít po řidiči vystoupit. Přímo před očima Starr policista Khalila třikrát střelí.

Celá událost se stane světovou senzací, ovšem více se řeší, zda Khalil nebyl pod vlivem drog, než že byl zřejmě bezdůvodně zabit mladý kluk. Jediným svědkem je Starr, pro všechny ovšem zůstává v anonymitě, takže ani její přátelé, ani přítel Chriss, neví, čím vším si nyní prochází.

Ač young adult kniha, tak se jedná o knihu s velmi silným tématem. Rasová nenávist stříká ze všech stránek.

Starr je určitě silná a tvrdá hrdinka, ale...snaží se bojovat proti rasismu, na druhou stranu je sama rasistická vůči bělochům, mezi kterými má přátelé. Má opravdu hodně rozpolcené názory asi i kvůli tomu, že žije v obou světech. Ovšem i přes výhrůžky drogových gangů se rozhodne, že její hlas bude slyšet.

Kniha by mohla být za mě trošku kratší, hodně se zaměřuje na pocity a myšlenky hlaní hrdinky a to je zkrátka na téměř čtyři sta stránkách zdlouhavé. Ovšem má i spoustu napínavých a vypjatých situací, u kterých Vám bude úzko a budete Starr obdivovat. Obzvlášť ke konci je to jedna velká jízda.

Jedná se sice o beletrii, ale příběh se určitě nedá označit jako smyšlený, všechno tohle se ve světě děje a je dobře, že se podobné knihy píšou a ještě lepší je, že se píšou pro mladé čtenáře. Já se teda přiznám, že podobné knihy úplně nevyhledávám, stejně jako LGBTQ, ale jednou za čas mi nevadí, si podobnou YA přečíst

Žádné komentáře:

Okomentovat