Follow Me @Charmedka

21.01.24

Danya Kukafka - Poznámky k popravě | RC review

Spisovatelka: Danya Kukafka
Originální název: Notes on a Execution
Počet stran: 328
Rok vydání: 2023
Vydání originálu: 2022
Nakladatelství: Ocelot
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Ansel Packer za dvanáct hodin zemře. Ví, co udělal, a nyní čeká na popravu, stejný mrazivý osud, jaký sám před lety uchystal všem těm dívkám. Ale Ansel nechce zemřít; chce být oslavován, chce být pochopen. Skrze kaleidoskop žen - matky, sestry, vyšetřovatelky z oddělení vražd - se dozvídáme příběh Anselova života. Setkáváme se s jeho matkou Lavender, sedmnáctiletou dívkou dohnanou k zoufalství; s Hazel, dvojčetem Anselovy ženy, nerozlučnou sestrou od narození, která je nucena bezmocně přihlížet, jak vztah její sestry hrozí pohltit je všechny; a konečně se Saffy, detektivkou z oddělení vražd, která je Anselovi v patách a která zasvětila svůj život předvádění zlých mužů před spravedlnost. Zatímco čas běží, tyto tři ženy procházejí volbami, jež vyvrcholí tragédií, a zkoumají trhliny, které po sobě taková zkáza nevyhnutelně zanechává. Kniha Poznámky k popravě, v níž se mísí dechberoucí napětí s ryzí empatií, představuje mrazivý portrét ženství a zároveň rozplétá bolestně známý příběh amerického sériového vraha, zpochybňuje systém spravedlnosti a naši kulturu posedlosti kriminálními příběhy. Vybízí čtenáře, aby se zamysleli nad falešnými přísliby hledání smyslu v psychice násilníků. Předkládá otázky, jež vás donutí k zamyšlení.




Nad touhle novinkou jsem hodně váhala, thrillery mám moc ráda, ale nevím proč, Poznámky k popravě mě na první dobrou asi moc nezaujaly a já se furt rozhodovala, zda jim dát šanci. A víte co? Byla by obrovská chyba, si knihu nepřečíst.

Thriller je to psychologický, ve větší míře se zaměřuje na psychologickou stránku postav. Hlavní postavou je Ansel, který čeká v cele smrti, zbývá mu posledních dvanáct hodin do popravy za vraždu tří žen. Ač je Ansel zápornou postavou, vrahem, jeho kapitoly Vás nenechají chladnými, naopak. Svým způsobem je Vám ho líto, ale o tom později.

Další kapitoly jsou zaměřené na několik žen a zároveň na různá časová období. Máme tu Saffy, detektivku z oddělní vražd, která je součástí Anselova života již od dětství. Hazel je sestrou Anselovy ženy, dvojčetemm, které jen může přihlížet, jak sestra padá do propasti. Lavender je Anselova matka, která ho porodila v pouhých sedmnácti letech a život, ani přítel, se s ní nemazlil.

Anselův život sledujeme díky vyprávění všech žen již od narození a tady právě vyvstává otázka, byl by Ansel jiný, spořádaný hodný člověk, kdyby měl hezčí dětství? Nebo ta stvůra v něm byla odjakživa a projevila by se tak jako tak?

Kapitoly z pohledu Anselovy matky Lavender jsou velmi silné, u nich mi bylo opravdu úzko a vlastně i díky nim nelze Ansela jen nenávidět, budete ho litovat. Zároveň ale litujete všechny ženy a jejich rodiny, kterým zničil život on.

Kniha je opravdu k zamyšlení, nenechá Vás chladnými a donutí Vás přemýšlet. Silné téma, těžké životy, přesto se kniha čte s notnou dávkou lehkosti, Danya Kukafka má viditelně velký talent a já se těším na další její dílo.
Moc děkuji internetovému knihkupectví megaknihy.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde. 

Žádné komentáře:

Okomentovat