Follow Me @Charmedka

22.10.23

John Green - Příliš mnoho Kateřin

Spisovatel: John Green
Originální název:
An Abundance of Katherines
Počet stran: 240
Rok vydání: 2015
Vydání originálu: 2006
Nakladatelství: Yoli
Vazba knihy: Brožovaná
Colin byl odjakživa mimořádně chytrý. Jenže pomůže mu genialita k tomu, aby se dočkal štěstí v lásce? Zatím všechny Kateřiny se s ním rozešly. Snad by měl na Shakespeara radši zapomenout?! Je léto a Collinovi skončila škola. Už zase je sám a bolí to. Ale třeba je to taky úžasná příležitost. Možná by měl vzít život do svých rukou a vyrazit na prázdninovou cestu...

John Green, brilantní, vtipný a palčivě upřímný autor bestsellerů, inspiroval svými díly novou generaci čtenářů.




Johna Greena mám ráda, jeho knihy vyhledávám, avšak musela jsem si k němu najít cestu. Prvně mi muselo dojít, že píše vlastně young adult příběhy, což pro mě bylo překvapení, avšak i tyto příběhy mají silnější témata, přesto stále hlavní hrdinové bývají puberťáci.

Hlavní hrdina Colin je mimořádně chytrý a výjimečný, ovšem pro většinu ostatních lidí je až otravný a podivínský. Vlastně připomíná Sheldona Coopera z Teorie velkého třesku, případně by se možná dalo bavit i o aspergerovi. Colin má velký talent na čísla a matematiku a také menší úchylku na jméno Kateřina.

Příběh začíná v době, kdy se s ním Kateřina číslo devatenáct, ano, opravdu devatenáctá Kateřina, pokud se vrátíme až do školky a počítáme i denní záležitosti, rozejde. Colin se utápí v sebelístosti, což nedopustí nejlepší kamarád Hassan. Nasednou do auta a vyrazí zkrátka tam, kam je kola zavezou a skončí v jednom malém městečku.

Tak s touto knihou jsem měla hodně velký problém. Nejen, že nemá pořádnou zápletku, vlastně je to takový road trip naprosto o ničem. Jasně, můžeme říct, že autor se zaměřil na přátelství a kniha v sobě určitou hodnotu nese, ale ty mínusy zkrátka převažují.

Kniha je navíc doplněná o spoustu grafů a matematických výpočtů. Ehm, kolikrát mi dělá problém i malá násobilka, s čísly si nerozumím a tohle bylo něco, co jsem v podstatě přeskakovala, protože tomu vůbec nerozumím.

Bohužel Kateřiny za mě ne, chyběl tomu nějaký wow efekt a zápletka.

Žádné komentáře:

Okomentovat