Follow Me @Charmedka

04.10.23

Gillian Flynn - Ostré předměty

Spisovatel: Gillian Flynn
Originální název: Sharp Objects
Počet stran: 272
Rok vydání: 2018
Vydání originálu: 2006
Nakladatelství: Knižní klub
Vazba knihy: Brožovaná

Stěží si představit hrůznější zločin než uškrcení malé holčičky. Zapomenuté missourijské maloměsto Wind Gap se ještě nevzpamatovalo z jedné brutální vraždy, a už je tu další, stejně strašná a nepochopitelná. Proč nevinné dívky? A proč jim vrah vytrhal skoro všechny zuby? Pro mladou chicagskou reportérku Camille Preakerovou, která ve Wind Gap vyrůstala, je takový případ vítaným sólokaprem. Jenže to, co se zprvu zdálo jako kariérní příležitost, získá nakonec mnohem osudovější a tragičtější podobu. Ukáže se, že posedlost jde v tomto příběhu až na krev. A to do slova a do písmene. Kontroverzní, znepokojivý psychothriller Gillian Flynnové, podle kterého HBO natočila dramatickou minisérii s Amy Adams v hlavní roli, stojí na počátku autorčiny úspěšné spisovatelské kariéry: její knihy (vycházejí v jednačtyřiceti jazycích) od té doby neopouštějí žebříčky bestsellerů – ani hlavy čtenářů¬.



S velkým očekáváním jsem se pustila do další knihy oblíbené autorky thrillerů Gillian Flynn. Mně se bohužel od ní líbila pořádně jen novela Skvrna, takže jsem doufala, že Ostré předměty to zlomí a konečně tu oblíbenost pochopím.

Vítejte v malém městečku Wind Gap, kde se až do nedávna nic zajímavého nedělo. Před rokem tu ovšem byla nalezena mrtvá malá holčička s vytrhanými zuby. Městečko a jeho obyvatelé se do teď nevzpamatovali a najednou je tu další mrtvola. Další malá, nevinná dívka.

To je šance pro reportérku Camille Preakerovou, díky tomuto případu by se mohla hnout v kariérním žebříčku. Avšak znamená do návrat do města, kde vyrůstala, návrat k rodině, se kterou nemá úplně ideální vztahy.

Možná pomalu přicházím na to, co mi na autorčiných knihách vadí. Hlavní postavy. Ani tady se nejedná o sympatickou hlavní hrdinku, kterou si na první dobrou oblíbíte. Naopak, je to opět ztroskotanec, který sotva zvládá svůj život. Pořádný vztah nemá, práce je těžce půrměrná, problémy řeší lahví a hlavně, ostrými předměty. Celé její tělo zdobí vyryté nápisy toho, jak hnusná vlastně je.

Ostré předměty jsou takovou detektivkou s psychologickými prvky. Je pravda, že Camille a její řezání je hodně silné, všechny ty nápisy vryté do kůže a hlavně do duše, ano, to zasáhne každého čtenáře. Je to velmi silné, ale mně bohužel asi tyhle typy postav nesedí.

Za mě to je zas taková průměrnější kniha, která mě pořádně nedokázala vtáhnout do děje a nadšení a takový ten pořádný wow efekt se konal vlastně až ke konci. Za závěr dávám obrovské plus, rozuzlení bylo nečekané a vážně top.

Mimochodem, na motivy knihy byla natočena mini série s Amy Adams, avšak mám k ní asi podobný vztah jako ke knize.

Žádné komentáře:

Okomentovat