Follow Me @Charmedka

12.03.23

Ginny Myers Sain - Temné a kruté lži | RC review

Spisovatel: Ginny Myers Sain  
Originální název: Dark and Shallow Lies
Počet stran: 408
Rok vydání: 2023
Vydání originálu: 2021
Nakladatelství: Fragment
Vazba knihy: Brožovaná
Mokřady obchází zlo. Nadpřirozený thriller z města plného magie. Pokud máte co skrývat, La Cachette v Louisianě je to nejhorší místo, kde se lze ocitnout. Tohle bažinaté městečko je totiž plné lidí se zvláštními schopnostmi. Sedmnáctiletá Grey proto nevěří, že nikdo neví, co přesně se odehrálo, když tu zmizela její kamarádka Elora. Jakmile však začne pátrat na vlastní pěst, dojde jí, že každý něco skrývá. A když se ze zátoky vynoří záhadný chlapec, věci se dají do pohybu. Krvavá historie města ožívá… a další lži ho mohou rozervat na kusy.




Tahle kniha mě zaujala ihned poté, co vyšla. Nalákal mě prvně název, překrásná obálka, ta se vážně povedla a samozřejmě i anotace, která slibuje magii a detektivní zápletku.

Kniha má výborné hodnocení a čekala jsem vážně hodně, možná jsem si ovšem měla přečíst i nějaké recenze na sítích, protože ty už oproti celkovému hodnocení nejsou tak juchavé. Třeba by nepřišlo zklamání z knihy.

La Cachette je malé ostrovní městečko v Louisianě, kde místní obyvatelé mají nadpřirozené schopnosti a kam v sezoně jezdí turisté načerpat místní magickou atmosféru. Mohou se spojit se blízkými, kteří zemřely, vyložit si karty a koupit tématické suvenýry.

Právě sem se vrací sedmnáctiletá Grey, která patří k tak zvaným letním dětem. Deset dětí, které se narodily v jednom období a jedno z nich, Elora, zmizela. Elora se dokonce narodila ve stejnou hodinu jako Grey. Dva plamínky zapálené jednou sirkou. A právě Grey hodlá zjistit, co se stalo. Po Eloře nezůstala jediná stopa.

Zní to všechno skvěle, ale potenciál knihy není úplně využit. Čekala jsem něco trošku jiného, nenapadlo mě, že magické schopnosti obyvatel budou takhle oficiální, spíše jsem očekávala více tajemnou atmosféru, ale budiž. Jenže když už mám ostrov plný magie, tak by mohl alespoň působit více kouzelně a ona to přitom byla jedna velká depka.

Grey svým šťouráním se v událostech otevře pandořinu skříňku a zjistí, že většina jejích přátel a rodiny něco skrývá. Už i ti mladí sedmáctiletí nesou velké břímě na zádech. A bohužel jsem si k žádné postavě nedokázala najít cestu. Byli takoví nijací a ani jejich přátelství jsem jim nevěřila.

První půlka, více jak půlka, byla hodně pozvolná, nic moc se nedělo. Sice se kniha četla dobře, stránky ubývaly, ale vlastně mě úplně nenutily číst dál. Až posledních přibližně sto stran jsem byla nadšená a četla opravdu s napětím a očekáváním, co bude. Jeden zvrat za druhým a čtenář rozhodně nebude tušit, čemu věřit.

Kniha není vyloženě průšvih a věřím, že mladším čtenářům se thriller bude líbit, ale za mě zajímavý námět nebyl tak dobře zpracován.
Moc děkuji internetovému knihkupectví knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat