Follow Me @Charmedka

22.02.23

Cyril Podolský - Strašidelný herbář: Šiflík a Šuflík | RC review

Spisovatel:
Cyril Podolský
Počet stran:
96
Rok vydání: 2022
Nakladatelství: Klíč
Vazba knihy: Vázaná

Večer, když maminka Viktorka ukládá do postýlky malinkou Viktorku, začínají se dít vedle v kuchyni zázraky. Do světla stolní lampy se přištrachají Šiflík a Šuflík, dva duchové, co spolu prožívají rozličná popletená dobrodružství. Ale pozor, aby je nespatřilo lidské oko nebo aby na ně nedopadl paprsek slunečního světla! Potom by totiž navždycky zmizeli a s nimi i jejich přátelství…
 




Nedávno jsem četla Hebtyla, který mě sice zaujal svoji originalitou a zajímavým nápadem, ale jinak mě tolik nechytl za srdce. To se ovšem povedlo těmto dvěma kuchyňským duchům. Ta dětská tvorba mi je od autora prostě asi přece jen bližší, ať už se jedná o knižní tvorbu, tak i tu animátorskou.

Šiflík, ten tenký a zelený a Šuflík, ten kulatý a žlutý, jsou kuchyňští duchové. Teda Šiflík je poloviční duch a Šuflík je přáním Šiflíka. Že to zní složitě? Ale kdeže, jednoduše se jedná o malé ducháčky, kteří všechno umí jen tak napůl.

Objevují se večer, když jde malá Viktorka spát a zažívají příběhy. Kniha je rozdělená na sedm příběhů, co příběh, to jeden den v týdnu, což je moc hezky udělané. Na večer jedna pohádka před spinkáním.

Ducháčkové vaří kávu, opravují hodiny, nebo se seznamují se sněhem. Šiflík je více nemotorný a zapomnělivý, Šuflík je tím pádem takovým jeho průvodcem. Ale pozor, hlavně aby je lidské oko nespatřilo, to by navždy zmizeli.

Kniha je velmi poutavě a hezky napsaná, ducháčkové mají svoje zvyky, které opakují, takže malí čtenáři budou určitě netrpělivě očekávat kouzla a rituály v každé kapitole. I konce příběhů jsou stejné, na scéně se objevuje maminka Viktorka a ducháčkové jdou spinkat, aby mohl přijít další večer.

Originální pohádka, která zaujme děti přibližně od čtyř let. Součástí každé knihy je CD s audioknihou, kterou namluvil Bolek Polívka, Marián Labuda a Lucie Vondráčková.


Moc děkuji nakladatelství Klíč za poskytnutí recenzního výtisku. 

S kódem CHARMEDKA10 můžete využít 10% slevu na všechny knihy.

Žádné komentáře:

Okomentovat