Follow Me @Charmedka

18.12.22

Jane Austen - Pýcha a přemlouvání

Spisovatel: Jane Austen
Originální název: Persuasion
Počet stran: 261
Rok vydání: 2018
Vydání originálu: 1817
Nakladatelství: Leda
Vazba knihy: Brožovaná

„První moderní anglická autorka“, „mladší sestra Shakespearova“ to jsou jen dva z mnoha lichotivých atributů, jimiž obdivovatelé vzdávají hold autorce, která už víc jak dvě století poutá neutuchající lásku vděčných čtenářů. Austenová žila v době, kdy v literatuře vládl romantismus, bouřlivé city, temné tragično, přemíra sentimentu, jí však bylo dáno hravé, ironicky laděné, komické vidění okolního světa, smysl pro mravní hodnoty, schopnost vidět lidem až na dno duše, a k tomu suverénní vypravěčský talent. „Píšu o lásce a penězích, o čem jiném lze taky vůbec psát?“ podotkla kdysi.
A láska ve svých proměnlivých podobách, věrná i zrazující, ztracená i znovunalezená, sebestředná i obětavá, provází jemnou Annu, popelku v rodině pošetilého, ješitného baroneta, a nejedné zkoušce je její citlivá duše vystavena, než ona i všichni kolem ní dohrají svou lidskou komedii.
Román, který jsme nazvali Pýcha a přemlouvání, vyšel posmrtně v roce 1818 pod názvem Persuasion.



 K Jane Austen jsem si bohužel zatím moc kladný vztah nevybudovala. Pan Darcy, o kterém mnohé romantické duše sní, pro mě vůbec není romantický hrdina, ale arogantní blbec a celá kniha Pýcha a předsunek ve mně melancholickou náladu také neprobudila, vůbec mi romantická nepřišla. Snad více mě bavila Lady Susan, která naopak tak populární není.

Další šance, tentokrát s Pýchou a přemlouvání. Nenechte se ale zmást názvem, s Pýchou a předsudkem nemá kniha nic společného, nejedná se o žádné pokračování. Kniha v jiném vydání vyšla ale pod názvem Anna Elliotová, což už matoucí není.

Anna je nejmladší ze tří sester zámožného a povrchního sira Waltera Elliota. Nejen že Anna je jeho pravý opak, ale liší se i od svch sester. Zatímco všechny dívky touží po dobrém postavení, bohatém manželovi, který se o ně postará, Anna je více samostatná a nehledí jen na peníze. Zamiluje se do námořníka Fredericka Wentwortha, kterého sir Walter odmítá a Anna nakonec pod nátlakem okolí podléhá.

Uplynulo několik dlouhých let a oba hlavní hrdinové se opět potkávají, Anna na svou první lásku nezapomněla a z Frederika je zámožný a uznávaný muž, který hledá manželku. Jenže to by to nesměla Anna před lety tak zkazit a zlomit mu srdce.

Kniha se nezaměřuje pouze na romantickou linku mezi hlavními hrdiny, ale spoustu prostoru mají i postavy vedlejší. Anna většinu času tráví u své sestry Mary, která je hypochondr a spoustu scén si uzurpuje pro sebe. Mary je příšerná postava, panovačná, ufňukaná a naprosto nesamostatná.

Naopak Anna mi sedla velmi, na svou dobu je to vyspělá žena s vlastní hlavou, která jde proti proudu, i když to může znamenat, že z ní bude stará panna bez manžela.

Anna Elliotová neboli Pýcha a přemlouvání je první knihou od Jane Aausten, o které i můžu říct, že mě bavila a čtení jsem si docela užívala. Samozřejmě za to nejvíce může sympatická hlavní hrdinka, ale kniha celkově měla děj, ve kterém se pořád něco dělo a líbila se mi tu ta láska mezi Annou a Frederikem.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWd2YC3lbMel9Ef8HYPzcswmGMvKkx6uBZvRtlDElM6x-8A5b_5K0LkeThF5JmE6uguK47whzpUPcytMuQK4HU9sW5resHUx-aQPMosCFemtyIWd-PirP6_3RyJQ9D720LCucRok9MZ9w/s200/Nepojmenovan%25C3%25BD+10.jpg

Žádné komentáře:

Okomentovat