Follow Me @Charmedka

27.10.22

Robert Bloch - Psycho II

Spisovatel:
Robert Bloch
Originální název: Psycho
Série: Psycho
Díl: 2.
Počet stran: 280
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 1982
Nakladatelství: Baronet
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Doktor Adam Claiborne má dojem, že Norman Bates je na nejlepší cestě k uzdravení. Až do chvíle, kdy Norman zabije mladou sestřičku a uprchne z psychiatrické léčebny v jejích šatech. Od tohoto okamžiku se z psychiatra a bývalého pacienta stávají účastníci životu nebezpečné hry na kočku a myš. Claiborne ale ví, že Norman míří do Hollywoodu, kde se právě natáčí film o tom, co se kdysi odehrálo v Batesově motelu.



Až po více než třiceti letech od vydání originálu se dočkalo pokračování Psycha i českého překladu. Kultovní Psycho jistě všichni znají, pokud ne knihu, tak film určitě. Příběh o Normanu Batesovi má celou sérii a v druhém dílu se podíváme na to, co následovalo po vraždě mladé Mary a zatčení Normana.

Příběh se odehrává dvacet let po předchozích událostech a ocitáme se v psychiatrické léčebně, kde Norman pobývá. Vypadá to, že letitá léčba se vyplatila, Norman nevykazuje známky psychopata a agrese. Pro doktora Adama Claibornea je to velký úspěch.

Jenže jednoho dne Norman využije příležitosti, uškrtí jeptišku a v jejích šatech se mu povede z léčebny uprchnout. Lékař Claiborne má za to, že míří do Hollywoodu, kde se o Normanovi právě chystá film. Všichni policisté, alei herci a filmový štáb jsou v pozoru.

Za mě jednička takový milý průměr, novela kolem sto stran a s krátkými kapitolami, která se skvěle čte, ale je třeba brát v potaz rok, kdy byla kniha napsána.

Když jsem se začetla do dvojky, tak jsem byla mile překvapená, začátek v léčebně a následný úprk vygradovaly napínavou atmosféru na maximum, prostě wow. Jenže to nadšená pak trochu opadlo. Kniha napínavá je, o tom žádná, má super tajemný a děsivý nádech a díky opravdu krátkým kapitolám ji ihned zhltnete, ale po útěku z léčebny tam Normana bylo najednou nějak hrozně málo.

Rozuzlení zas bylo super, nebo minimálně hodně nečekané, což chválím, na druhou stranu se opět jedná o knihu, která neurazí, ale ani nenadchne.

Žádné komentáře:

Okomentovat