Follow Me @Charmedka

03.08.22

Rowan Coleman - Léto plné neskutečných věcí

Spisovatel: Rowan Coleman
Originální název: The Summer of Impossible Things
Počet stran: 456
Rok vydání: 2017
Vydání originálu: 2017
Nakladatelství: Domino
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Před třiceti lety se Lunině matce stala děsivá věc. Natolik děsivá, že si ji nechala celý život pro sebe. Pravda vyšla najevo až nyní, po její smrti.
Odhalení matčina tajemství Lunu i její sestru silně zasáhne – a když zjistí, že se jim naskytla možnost vrátit se v čase do matčina rodného města a dát věci do pořádku, rozhodnou
se to udělat.
V New Yorku roku 1977 zpočátku nacházejí více otázek než odpovědí. Pak se ale Luně přihodí cosi neskutečného, téměř magického – potká svou matku jako mladou dívku. Zprvu si připadá jako blázen, ale pak pochopí, jaká šance se jí tím naskýtá. Když může cestovat v čase, může také změnit běh událostí.
Může to udělat, nepochybně. Ale měla by? Jestliže se totiž odhodlá k činu – jakémukoli – a změní matčin život, nebude nakonec muset obětovat sama sebe?



Je to již nějaká doba, co jsem od Rowan Coleman něco četla, její knihy mě ovšem baví a ač jsem z této knihy měla krapet obavy, těšila jsem se, až se do příběhu ponořím.

Mně se totiž na autorce líbí, že její příběhy jsou takové reálné, ze života a to tahle kniha dle anotace nesplňuje, cestování časem je přece jen krapet jinačí žánr.

Píše se rok 1977 a mladé Marisse se stane tak ošklivá věc, která ji na celý život poznamená. Její dcery Luna a Pea měly hezké dětství, ale byly dny, kdy maminka nevylezla z pokoje, nemluvila a jen se utápěla v depresi. Přesto to byla skvělá matka, nikdy se holkám ale nesvěřila, co se událo, až do své smrti. I tak neřekla ale celou pravdu...

Holky se vrací do matčina rodného Brooklynu, aby vyřešily dědictví a pokusily se odhalit pravdu. A tady začíná léto plné neskutečných věcí, Luně se totiž povede vrátit nejen do rodného města a domu, ale i do roku 1977, do roku, který jejich matce zničil život.

Luna má možnost změnit minulost, ale otázkou je, zda tím nezpůsobí zkázu sama sobě. Co když zachrání maminku, ale sama přestane existovat?!

Kniha byla velmi miloučká, ale zároveň působila jako čtení pro mladší čtenáře, do dospělého příběhu, který od autorky znám, to mělo trošku dál. Kniha byla svým způsobem naivní, ale nemůžu říct, že by se mi nelíbila, naopak, bavila mě moc.

Má ale hned několik mínusů a tím největším jsou asi různé nejasnosti, hlavně co se týče vlastně toho zásadního. Nechci spoilerovat, takže jen naznačím, že zpočátku autorka něco napsala a najednou to bylo jinak bez nějakého vysvětlení. Druhým mínusem je za mě délka, tento příběh mohl být klidně zkrácen.

Ve výsledku je to ale příjemná oddechovka, která zaujme narušeným časoprostorem, rodinným dramatem, ale i láskou a v neposlední řadě Vás rozhodně dojme.

Žádné komentáře:

Okomentovat