Follow Me @Charmedka

11.03.22

Mats Strandberg - Oheň

Spisovatel:
Mats Strandberg
Originální název: Eld
Série: Kruh
Díl: 2.
Počet stran: 640
Rok vydání: 2013
Vydání originálu: 2012
Nakladatelství: Fortuna Libri
Vazba knihy: Vázaná
Napětí stoupá v Engelsforsu. Vyvolené mají začít druhý ročník na gymnáziu. Celé letní prázdniny tajily dech v očekávání dalšího tahu démonů. Hrozba však přijde z místa, které by nikdy nepředpokládaly. Je čím dál zřejmější, že v Engelsforsu je cosi velmi, velmi zvrácené. Minulost se spřádá se současností. Živí potkávají mrtvé. Vyvolené jsou svazovány čím dál těsněji k sobě a opět si musí připomenout, že magie nemůže zhojit nešťastnou lásku nebo spravit zlomená srdce.



První díl pro mě byl obrovské zklamání, čekala jsem něco jiného a dostal se mi pubertální příběh o skupině čarodějek. Do pokračování jsem se pouštěla jen s hodně velkým sebezapřenm a kupředu mě hnala pouze touha, mít tyhle bichle za sebou co nejdříve.

Příběh pěkně navazuje na první díl, je konec léta a hrdinky mají nastoupit do druhého ročníku. Nad městem se ovšem vznáší nová vlna nebezpečí, je třeba zabránit démonům otevřít dveře do našeho světa.

K tomu holky řeší i svoje osobní problémy. Ida se bojí o své postavení, Linnéa zas svých citů a Annu-Karin trápí nešťastná maminka, která nyní pomoc hledá v Pozitivním Engelsforsu, nové místní skupině.

Oproti prvnímu dílu jsem se konečně zorientovala v postavách a asi ty postavy jsou za mě největším plusem knihy. Hrdinek je několik, každá jiná a každá se svými starostmi, díky čemuž si k nim čtenáři lépe najdou cestu a ztotožní se s nimi, což je sympatické.

Je to kniha/série plná magie, přátelství, lásky, ale i závisti. Osobně už se cítím na tyhle knihy stará a nedokážu je tolik docenit, věřím ale, že mladším čtenářkám by se mohly líbit více. Také ale věřím, že velké množství stránek dokáže odradit.

Osobně bych klidně knihu zkrátila, na druhou stranu musím uznat, že i tuhle bichli jsem přelouskala poměrně snadno. Děj plyne, čte se překvapivě dobře a jste na konci.

Žádné komentáře:

Okomentovat