Follow Me @Charmedka

26.12.21

Jodi Picoult - Je to i můj život

Spisovatel:
Jodi Picoult
Originální název: My Sister`s Keeper
Počet stran: 416
Rok vydání: 2019
Vydání originálu: 2004
Nakladatelství: Ikar
Vazba knihy: Brožovaná
Anna není nemocná, ale jako by byla. Ve třinácti letech má za sebou nespočet chirurgických zákroků, nemocničních pobytů, transfuzí, injekcí – jen proto, aby její starší sestra mohla žít. U Kate totiž ve dvou letech propukla leukémie a její rodiče se rozhodli pro další dítě, aby pro nemocnou dceru získali dárce kostní dřeně. Anna byla počata ve zkumavce a lékaři vybrali embryo, které bylo pro Kate jako dárce geneticky vhodné. Jenže v rodině, kde se všichni soustředí na vážně nemocné dítě, si Anna připadá jenom jako dárce. A tak se jednoho dne vzepře způsobem, který šokuje všechny okolo, ale v důsledku i ji samotnou. Rozhodne se, že už nebude jenom výrobcem buněk, že má nárok být vnímána jako lidská bytost. A když to nepůjde jinak, domůže se práva na vlastní tělo a život i před soudem. V této fascinující povahové studii rámované strhujícím příběhem zkoumá Jodi Picoultová reakce a rozhodnutí lidí v těžké životní situaci, a klade mnoho otázek, na něž se jen těžko hledají odpovědi. Mají rodiče právo nutit zdravé dítě podstupovat bolestivé a někdy riskantní zákroky, aby zachránili to nemocné? Když využijete jedno dítě, protože představuje jedinou naději na záchranu toho druhého, jste dobrá matka, nebo je to přesně naopak? Kontroverzní téma podává autorka – jak je ostatně jejím zvykem – citlivě, bez přehnaného sentimentu či moralistního poučování.




Před lety jsem viděla stejnojmenný film s Cameron Diaz a Abigail Breslin, který byl podle knihy natočen. Hodně mě zasáhl a stále ho řadím mezi ty nejlepší filmy, které ve Vás něco zanechají.

Anna je zdravé, dvanáctileté dítě, které je v nemocnici ovšem jako doma. Nespočet chirurgických zákroků a testů, injekce téměř na denním pořádku, nemocnice je její druhý domov. Nemocná je Kate, starší sestra, které byla ve dvou letech diagnostikována leukémie.

Aby rodiče svoje nemocné dítě zachránili, vznikla ve zkumavce Anna, která je dokonalým dárcem. Jenže Anně se už tahle role přestává líbit a jednoho se vzepře. Dožene to až k soudu, který se snaží přesvědčit, že má sama právo rozhodovat o svém těle.

Tohle je neskutečně silné téma. Od první stránky Vám bude během čtení běhat mráz po zádech a věřte, budou se ve Vás prát všemožné pocity. Od strachu, lítosti, až po zhnusení a vlastně i pochopení.

Kniha je vyprávěna z několika pohledů. Samozřejmě nechybí Anna, ale i i Annin zástupce Campbell, starší bratr Jesse a také rodiče Brian a Sara. Kniha se nesoustředí pouze na aktuální případ, ale zabrousí i do soukromí oněch postav, takže ke každé si čtenář lépe vytvoří vztah.

Pochopitelně Sara bude tím největším padouchem v knize a nedivím se. Na druhou stranu, je to zoufalá matka, která zjistila, že její maličké dítě je ve dvou letech smrtelně nemocné a snaží se ho zachránit stůj, co stůj. Dá se pochopit, pak je tu ale ta další strana, kdy nejmladší Anna je brána vlastně jen jako dárce a když má nyní darovat ledvinu, ani v tomto případě se jí nikdo neptá, zda s tím souhlasí. Místo jednoho dítěte najednou trpí rovnou dvě holčičky.

Kniha je obrovská Sophiina volba a morálně je to také velmi rozporuplné. Tu snahu a zoufalost matky chápu, ale stejně tak jednáním pohrdám...

Žádné komentáře:

Okomentovat