Follow Me @Charmedka

29.12.21

Chevy Stevens - Temné cesty | RC review

Spisovatelka:
Chevy Stevens
Originální název: Dark Roads
Počet stran: 368
Rok vydání: 2021
Vydání originálu: 2021
Nakladatelství: Ocelot
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Již po desetiletí řádí kolem hlavní silnice městečka Cold Creek vrah, který útočí na ženy. Svérázná teenagerka Hailey miluje přírodu a díky svému otci v ní umí i přežít. Nyní je Hailey sirotek a žije u příbuzných, kde jí policista Vaughn dělá ze života peklo. Hailey se rozhodne utéct do hor a lesů Britské Kolumbie, ale místní obyvatelé se začnou domnívat, že se stala nejnovější obětí silničního vraha.
O rok později se Beth Chevalier obrátí život vzhůru nohama. Její sestra Amber byla zavražděna, a tak Beth přijíždí do Cold Creek zjistit, co přesně se jí stalo. Čím víc se ale blíží pravdě, tím víc ohrožuje sebe samotnou a postupně odhaluje, proč Hailey utekla.



Před nějakou dobou jsem četla autorčinu knihu Nenechám tě odejít a jednalo se opravdu o moc povedený thriller, takže nad přečtením této novinky, která u nás vyšla, jsem vůbec neváhala.

Cold Creek je malé městečko, kde se všichni znají, avšak již pěknou řádku let kolem hlavní silnice mizí mladé dívky a vraha se stále nepodařilo odhalit, natož chytnout. Podél silnice jsou fotky nezvěstných či mrtvých žen, lidé sem chodí zapalovat svíčky a nosí dárky, avšak je důrazně doporučeno se silnici za tmy vyhnout.

Hailey je sedmnáct a nedávno ji zemřel otec, žije nyní u své tety a jejího přítele Vaughna, který je místním policistou a Hailey neustále hlídá, kritizuje a dokonce ji zakazuje stýkat se s jejími přáteli. Hailey toho má dost a rozhodne se najít na Vaughna nějakou špínu, což se podaří. Hailey ale dostane strach a rozhodne se do doby, než bude zletilá, zmizet.

Díky otci umí přežít v divočine a místní lesy zná jak své boty. Městečko se ale začne domnívat, že se stala další obětí. O rok později přijíždí do města Beth, sestra jedné z obětí. I ona brzy zjistí, že v městečku není všechno v pořádku.

Já jsem lehce na rozpacích, asi jsem čekala něco maličko jiného. Čekala jsem nebezpečnou silnici, mrtvé dívky a hon na vraha. Kolem sinice se příběh samozřejmě svým způsobem točí, ale primárně jde o Hailey a její zmizení. Příběh je zkrátka jiný, než jsem myslela.

Co se týče postav, tak Vaughna nelze mít rád, je to odporná postava, která musí mít nad vším kontrolu. Bohužel ani Hailey mi vyloženě nepřirostla k srdci. Sice chytrá, odvážná se smyslem pro spravedlnost a rodinu, ale také občas zbrklá. Osobně mi moc nesedlo to přežití v divočine. Beru to, že má hlavní postava zkušenosti s tábořením, lovem atd, ale že by sedmnáctiletá dívka přežila rok sama kdesi v lese a ještě bez toho, aby ji kdokoliv objevil? Za mě přitažené za vlasy.

Navíc kvůli věku hlavní postavy mi přišlo, že se jedná spíše o čtení pro mladší, nebo minimálně jako young adult bych knihu označila. Zas na druhou stranu je ale fakt, že autorka se vůbec nebojí krvavých a velmi podrobných drastických popisů mrtvol.

Za mě bohužel spíše průměr, který neurazí, ale ani nenadchne a rozhodně se mi líbila kniha Nenechám tě odejít. Co mě ovšem hodně zaujalo, tak že se autorka inspirovala skutečnými událostmi, konkrétně Dálnicí slz, která vede Britskou Kolumbií a kde zmizelo minimálně 18 žen.

Moc děkuji internetovému knihkupectví megaknihy.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde. 

Žádné komentáře:

Okomentovat