Follow Me @Charmedka

17.12.21

Dr. Seuss - Jak Grinch ukradl Vánoce!

Spisovatel:
Dr. Seuss
Originální název: How the Grinch Stole Christmas!
Počet stran:
64
Rok vydání: 2018
Vydání originálu: 1957
Nakladatelství: Drobek
Vazba knihy: Brožovaná
Nadčasová vánoční klasika Dr. Seusse! Tento oblíbený příběh plný radosti, lásky a pochopení si můžete přečíst kdykoliv a kdekoliv.
Grinch je ta nejhorší potvora, jakou jste kdy viděli. Má srdce tvrdé jako kámen, nesnáší Vánoce a celý advent. Když ale vymyslí ohavný plán ukrást Vánoce, čeká ho velké překvapení!
Tento klas
ický vánoční příběh s vtipnými verši, nádhernými ilustracemi a tím pravým poselstvím Vánoc se nestal populárním jen tak pro nic za nic!



Pokud bych měla říct ten vůbec nejoblíbenější vánoční film, tak bez váhání řeknu Grinche, který patří obecně mezi moje topky. Film s Jimmem Carreym miluji od dětství a klidně na něj kouknu několikrát během Vánoc, žádný rok nesmí chybět.

Bylo tedy načase, přečíst si knižní podobu. Já už kdysi přemýšlela, zda si nekoupit originál, ale když kniha vyšla konečně v překladu u nás, tak nebylo už co řešit. Knihu jsem objednávala přes net a bohužel když dorazila, tak jsem byla hodně zklamaná. Kniha má velký formát, který připomíná spíše sešit. Vůbec to nevypadá pěkně, nemluvě o tom, že do knihovny do nejde pořádně zařadit. Přitom originál má krásnu pevnou vazbu.

Samozřejmě to ale nic nemění na obsahu. Naprosto kouzelné kresby, kterých se nemůžu vynadívat. Příběh je krátký a psaný ve verších, takže věřím, že zaujme jak malé, tak i větší čtenáře.

Kdovíkov a Kdovíci, pro které jsou Vánoce nejhezčím dnem v roce. Všude světýlka, koledy, vánoční puding a spousta dárků a kousek od městečka Grinch, žijící na hoře, který nemá rád Vánoce. Přímo nesnáší Vánoce a tu náhle myšlenka, že Vánoce ukradne.

Je to jiné než film, příběh je mnohem jednodušší bez dalších postav. Žádná Marta Kdovíjaká a malá Cindy, která se v knize jen mihne a ještě je tu přeložena jako Janička, to jsem málem vyletěla z kůže, nesnáším takovýhle překlad jmen. Také není vůbec řečeno, co je vlastně Grinch zač, je to opravdu jen strohý příběh.

Pokud jako já milujete film, tak je třeba ke knize přistupovat rovnou s tím, že je to něco úplně jiného a film je rozvinut po všech směrech. Přesto je pro mě postava Grinchde srcovka.

1 komentář:

  1. Filmové Grinche také miluju a upřímně mám trochu strach, abych kvůli tomu nebyla z knihy zklamaná... :)

    OdpovědětVymazat