Follow Me @Charmedka

24.11.21

Rónán Hession - Leonard a Hladový Paul | RC review

Spisovatel:
Rónán Hession
Originální název: Leonard and Hungry Paul
Počet stran: 270
Rok vydání: 2021
Vydání originálu: 2019
Nakladatelství: Host
Vazba knihy: Brožovaná
Odzbrojující román kladoucí prostou otázku: Mohou dobří lidé změnit svět?
Leonard a Hladový Paul je okouzlující příběh dvou milých svobodných třicátníků, kterých byste si na ulici ani nevšimli, natož aby se z nich stávali hrdinové románů. V jejich obyčejnosti se však skrývá neobyčejná síla.
Leonard se živí psaním encyklope
dií pro děti a touží po někom, s kým by mohl společně žasnout nad krásou všehomíra. Hladový Paul je naopak se svým životem spokojený beze zbytku — je chodícím ztělesněním bytí v přítomném okamžiku. Oba přátelé se pomocí humoru, deskových her a ticha snaží proplout bouří života v jednadvacátém století a uchránit si to nejcennější — radost z každé, i té nejobyčejnější chvíle.



Tahle novinka z nakladatelství Host mě na první pohled upoutala snad vším. Počínaje jednoduchou, přesto líbivou obálkou, názvem a i anotací. Hned jsem si knihu dala na wishlist a jsem ráda, že neskončila někde v zapomnění a docela brzy jsem se k ní dostala.

Kniha je velmi zvláštní a vlastně ani několik dní po dočtení nevím, co si myslet a vlastně ani jak hodnotit, protože kniha je svým způsobem naprosto o ničem a ani ne příliš čtivá, ale na druhou stranu v sobě skrývá cosi víc.

Leonard a Hladový Paul jsou dva nejlepší přátelé, tak trochu podivní třicátníci žijící se svou rodinou. Leonard s matkou a Paul s oběma rodiči. Leonard píše encyklopedie pro děti, do kterých se ale snaží vkládat něco ze sebe, ne jen nudné informace o dějinách, které už většinu děti nezajímají. Paul zas vypomáhá na poště a s Leonardem ho spojuje láska k deskovkám.

Jeden je větší introvert, než ten druhý, dá se říct, že nemají žádné větší starosti, žijí přítomným okamžikem, neřeší, co bude zítra a svůj život žijí opravdu spokojeně.

Autor postavy krásně vykreslil a vytvořil z nich opravdu zajímavé a netypické osobnosti. Vlastnosti dvou hlavních hrdinů vykreslil velmi podrobně, avšak třeba popis vzhledu mi chyběl a na co jsem nejvíc byla zvědavá, proč se Paul jmenuje Hladový. Na tuhle největší a nejdůležitější otázku spisovatel vůbec neodpověděl. Jakože vážně?!

Příběh není vůbec akční, nikam nespěchá a téměř nic se tam neděje, až teda na milostnou linku u Leonarda. Oba hrdinové při svých dialozích skáčou od tématu k tématu, což nemá hlavu, ani patu, ale ve většině případů toho moc nenamluví.

Ovšem když už z nich vypadne něco víc, tak je to obrovská myšlenka, která Vás nenechá chladnými a sami se začnete zamýšlet nad tím, že ten podivný chlápek má vlastně pravdu a že není vůbec tak prostoduchý, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Stále nevím, co si myslet o knize. Ona je ta kniha opravdu ve větší míře o ničem, ale přesto je neskutečně laskavá, naivní a humorná takovým tím milým způsobem.

Moc děkuji internetovému knihkupectví knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.  
Knihu si můžete zakoupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat